Personeelshandboek Scania

Het Personeels Handboek is dé plek waar jij alle informatie over Scania als jouw werkgever kan vinden.

Dit personeelshandboek is uitsluitend van toepassing op medewerkers* in dienst van Scania Nederland B.V., verder te noemen Scania.

  • Met ” het Management Team ”  wordt bedoeld het Management Team (MT) van Scania,  of de Executive Director van Scania of een functionaris die hem vertegenwoordigt. De Executive Director kan werkzaamheden en verantwoordelijkheden op het gebied van Personeel en Organisatie overdragen aan de afdeling Human Resourc es (HR) van Scania.
  • Op het moment van het opstellen van onderhavig personeelshandboek is de CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf algemeen verbindend verklaard. Een aantal artikelen in dit personeelshandboek zijn uit deze CAO overgenomen. Zodra de duur van de algemeenverbindendverklaring van de CAO is verstreken komen deze bepalingen te vervallen. De medewerker kan aan deze bepalingen dan geen rechten meer ontlenen.
  • In gevallen, waarin dit personeelshandboek niet voorziet en de eventueel van toepassing zijnde CAO en/of wetgeving geen uitsluitsel geeft, beslist, voor zo ver nodig het MT van Scania en indien nodig in overleg met de Ondernemingsraad.
  • Waar in dit personeelshandboek bedragen worden weergegeven of andere zaken worden gekwantificeerd, verder aangeduid als waarden, geeft dat de situatie aan op het moment van uitgifte van deze arbeidsvoorwaarden (of op het moment van herziening daarvan). Periodiek kunnen deze bedragen of andere gekwantificeerde zaken worden herzien. De schriftelijke interne mededeling daarvan of een periodiek gepubliceerd overzicht van de (al of niet herziene) waarden, vervangen vervolgens de in dit personeelshandboek genoemde waarde(n) met ingang van de meegedeelde wijzigingsdatum. De wijziging van de waarden leidt niet vanzelfsprekend tot heruitgave van de tekst van dit personeelshandboek.
  • De organisatie van Scania is continu in beweging. De inhoud van dit personeelshandboek is daarom geen statisch gegeven. Veranderingen of wijzigingen zullen steeds worden opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien sprake is van een wetswijziging, maar ook indien Scania het wenselijk acht een wijziging van het bestaande reglement door te voeren. Scania behoudt zich dan ook het recht voor om de inhoud van dit personeelshandboek zo nodig eenzijdig aan te passen of aan te vullen, rekening houdend met de wet op de Ondernemingsraad.
  • Indien één en/of meerdere bepalingen van het personeelshandboek afwijken van één of meerdere bepalingen in de arbeidsovereenkomst en/of anderszins overeengekomen arbeidsvoorwaarden, dan prevaleren de bepalingen in de arbeidsovereenkomst en/of anderszins overeengekomen arbeidsvoorwaarden.

Gedragscode Scania:
Respect voor elkaar geldt voor iedereen. Door het tonen van respect voor elkaar ontstaat een prettige werkomgeving waarin iedere medewerker zich kan concentreren op zijn werk en bijhorende verantwoordelijkheden. Ongewenst gedrag wordt hierbij niet getolereerd, evenals interne criminaliteit. Respect voor elkaar zegt dus iets over:

  • Hoe wij als Scania collega’s met elkaar omgaan;
  • Hoe wij als medewerkers en Scania als werkgever met elkaar omgaan;
  • Hoe wij als medewerkers met bezoekers omgaan;

De gedragscode vormt de basis voor het toepassen van de regels voor Scania. Van leidinggevende en medewerkers wordt verwacht dat zij weten wat de regels zijn en hoe deze gehanteerd moeten worden. Om deze regels te verduidelijken biedt de gedragscode hulp. Ook staan leidinggevenden altijd klaar om regels te verduidelijken. De gedragscode geeft aan wat binnen Scania belangrijk wordt gevonden, in de meeste ruime zin van het woord.

De Scania gedragscode kent een rechtstreekse link met de kernwaarden van Scania, waarin respect voor het individu centraal staat. Respect voor elkaar vloeit daar vanzelfsprekend uit voort.

Voor de volledige Scania gedragscode verwijzen wij naar hoofdstuk 21 Scania gedragsregels

* In verband met de leesbaarheid is overal de mannelijke vorm gehanteerd; daarmee wordt zowel de mannelijke als de vrouwelijke vorm bedoeld

Met eenieder die in dienst treedt bij Scania wordt voor de aanvang van de dienstbetrekking een individuele arbeidsovereenkomst gesloten.

In deze individuele arbeidsovereenkomst wordt in elk geval vastgelegd:

  • de naam van de werkgever;
  • de naam van de medewerker;
  • de datum aanvang van de dienstbetrekking en overeengekomen proeftijd;
  • de duur van de dienstbetrekking, indien een overeenkomst voor bepaalde tijd is gesloten;
  • de functie van de medewerker, dan wel de te verrichten werkzaamheden;
  • het overeengekomen aantal arbeidsuren per week;
  • het salaris van de medewerker;
  • de vakantietoeslag en eventueel overige toeslagen;
  • het aantal roostervrije- en verlofdagen per jaar;
  • gegevens betreffende eventuele opname in de pensioenregeling;
  • geldende CAO;
  • eventueel overige arbeidsvoorwaarden.

Scania dient van alle medewerkers die in dienst treden een kopie identiteitsbewijs in het bezit te hebben. Ingevolge de wetgeving gelden de volgende documenten als geldig identiteitsbewijzen:

  • Paspoort
  • Nederlandse identiteitskaart
  • ID-kaart of paspoort uit een EER-land
  • Nederlands vreemdelingendocument

Voor al deze documenten geldt dat de geldigheidstermijn niet verstreken mag zijn. (Het rijbewijs is voor de werkgever geen geldig identiteitsbewijs).

Indien een medewerker de nationaliteit van een niet EU-land heeft, dan wel de nationaliteit van EU-land waarvoor een tewerkstellingsvergunning geldt, dan dient een medewerker in het bezit te zijn van een geldig verblijfsdocument met tewerkstellingsvergunning. Een kopie van de tewerkstellingsvergunning dient tezamen met het identiteitsbewijs aan Scania aangeleverd te worden.

Indien een medewerker geen of niet voor aanvang van de werkzaamheden een kopie van de wettelijke identiteitsbewijzen verstrekt aan Scania, dan wordt het anoniementarief in de loonheffing toegepast. De uiterste consequentie van het geheel is dat de betreffende medewerker niet meer bij Scania mag blijven werken.

Als een proeftijd op de arbeidsovereenkomst van toepassing is wordt dit in de arbeidsovereenkomst, overeenkomstig de daarvoor geldende wettelijke bepalingen, overeengekomen.

Gedurende de proeftijd is zowel Scania als de medewerker gerechtigd om de dienstbetrekking zonder opgave van redenen met onmiddellijke ingang te beëindigen.

Opzegging van een voor onbepaalde tijd aangegane arbeidsovereenkomst gebeurt schriftelijk en zodanig dat de dienstbetrekking eindigt aan het einde van de kalendermaand.

De dienstbetrekking voor onbepaalde tijd kan zowel door Scania als door de medewerker voor het einde van een kalendermaand worden opgezegd met inachtneming van de wettelijke opzegtermijnen.

De door Scania in acht te nemen opzegtermijn bedraagt, behoudens wetswijzigingen, bij een arbeidsovereenkomst die op de dag van opzegging:

  • korter dan 5 jaar heeft geduurd: één maand
  • 5 jaar of langer en korter dan 10 jaar heeft geduurd: twee maanden
  • 10 jaar of langer en korter dan 15 jaar heeft geduurd: drie maanden
  • 15 jaar of langer heeft geduurd: vier maanden

De door de medewerker in acht te nemen opzegtermijn bedraagt, behoudens wetswijzigingen één maand. In de arbeidsovereenkomst mag hiervan schriftelijk worden afgeweken. De termijn mag dan echter voor de medewerker niet meer bedragen dan 6 maanden en voor Scania niet korter dan het dubbele aantal maanden dat geldt voor de medewerker.

De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege indien de periode is verstreken waarvoor de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is aangegaan en Scania minimaal één maand voor de afloopdatum van de arbeidsovereenkomst de beëindiging hiervan schriftelijk bevestigd heeft.

Wanneer medewerker, tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst, al dan niet tegen betaling nevenwerkzaamheden wil verrichten voor zichzelf dan wel voor of ten behoeve van derden, moet medewerker schriftelijk toestemming vragen aan Scania. Scania zal toestemming geven tenzij de nevenwerkzaamheden de belangen van Scania schaad of wanneer door de nevenwerkzaamheden de regels over arbeids- en rusttijden worden overtreden.

Bij ontslag geldt boek 7.10 van het Burgerlijk Wetboek over de arbeidsovereenkomst. Die bepalen welke regels en termijnen er verder gelden bij opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst, bij ontslag met wederzijds goedvinden of ontslag op staande voet. Daarnaast kunnen er specifieke regels van toepassing zijn, afhankelijk van de reden voor het ontslag:

  • bij een collectief ontslag: de Wet Melding Collectief Ontslag.
  • bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: de Ontslagregeling en de UWV uitvoeringsregels zoals die gelden bij bedrijfseconomisch ontslag.
  • bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid: de UWV uitvoeringsregels zoals die gelden bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
  • cao-bepalingen. In de cao kan worden afgeweken van de wet. Daarom dien je altijd na te gaan wat daarin staat over ontslag.

Laatste betaling

Bij beëindiging van de dienstbetrekking ontvangt de medewerker een maand na uitdiensttreding:

  • pro rata vakantietoeslag en 13e maand tot de datum van uitdiensttreding;
  • uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen, berekend tot de datum van uitdiensttreding;
  • treedt de medewerker niet per laatste werkdag van de maand uit dienst, dan wordt het aantal vakantiedagen voor die maand pro rata berekend en op hele dan wel halve dagen naar boven afgerond;
  • te veel opgenomen vakantiedagen worden op overeenkomstige wijze verrekend;
  • overwerk en/of overige vergoedingen.

Indien er sprake is van een afrekening van de winstdelingsregeling en/of groepstarget over het door medewerker gewerkte deel van het jaar, vind deze plaats in het kalenderjaar opvolgend aan de datum uit dienst.

Voor de afrekening van overige variabele beloningen verwijzen wij naar de desbetreffende procedure.

Indien Scania nog vorderingen heeft op de medewerker wordt het totale bedrag, dat de medewerker zou ontvangen bij het einde van de dienstbetrekking, verrekend met hetgeen Scania nog te vorderen heeft.

Inleveren zakelijke bescheiden bij einde dienstbetrekking

Medewerker dient de eventueel ter beschikking gestelde bedrijfs- of leaseauto, mobiele telefoon, pc en/of laptop, gereedschappen, werkkleding, beschermingsmiddelen, bedrijfsvoorschriften, boekwerken, prijslijsten, andere bescheiden, etc. op eerste verzoek van zijn direct leidinggevende direct of uiterlijk op de laatste werkdag in te leveren.

Alle correspondentie, aantekeningen, tekeningen en dergelijke die de medewerker in zijn bezit of onder zijn beheer heeft en die betrekking hebben op bedrijfszaken van Scania en/of haar zakelijke relaties, zijn eigendom van Scania. Bij beëindiging van de dienstbetrekking is de medewerker verplicht alle in zijn bezit zijnde stukken/ exemplaren van voornoemde stukken bij Scania in te leveren en hij is niet gerechtigd daarvan kopieën te maken dan wel te behouden. Bij overtreding van deze bepaling verbeurt de ex-medewerker jegens Scania een onmiddellijk opeisbare boete van € 10.000,- per overtreding en € 1.000,- voor iedere dag waarop een overtreding eventueel voortduurt onverminderd de overige rechten van Scania.

Getuigschrift

Bij beëindiging van het dienstverband ontvangt medewerker op aanvraag een getuigschrift.

Elk getuigschrift dient een opgave te bevatten omtrent:

  • de duur van de dienstbetrekking;
  • de aard van de verrichte werkzaamheden.

In het kader van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, verwerkt de afdeling HR persoonsgegevens van de medewerkers van Scania. De arbeidsovereenkomst en daarmee samenhangende gegevens worden opgeslagen in het digitale personeelsdossier. De toegang tot de digitale personeelsdossiers is beveiligd en alleen toegankelijk voor HR. Persoonsgegevens worden ook opgeslagen in het personeelsregistratie en informatiesysteem. De persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Bij het bewaren van de gegevens worden de wettelijke bewaartermijnen gerespecteerd.

Om invulling te geven aan de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en om te voldoen aan wettelijke verplichtingen worden persoonsgegevens verstrekt aan derden.  In dit kader verstrekt Scania persoonsgegevens aan officiële instanties. Zoals de Belastingdienst, UWV en Pensioenverzekeraars.

Persoonsgegevens worden niet aan derden verstrekt wanneer hier geen gerechtvaardigd grondslag voor is, tenzij betreffende medewerker hier uitdrukkelijk toestemming voor geeft.

In de Scania privacyverklaring staat in detail omschreven welke persoonlijke gegevens van medewerkers mogelijk worden verwerkt, waarom we dat doen en hoe we ervoor zorgen dat de rechten en privacy van medewerkers worden gewaarborgd. In aanvulling op de privacyverklaring verwijzen wij voor specifiek HR gerelateerde onderwerpen naar de procedure verwerking persoonsgegevens. Beide zijn op te vragen bij de afdeling HR.

De formele arbeidsduur bij een fulltime dienstverband bedraagt 38 uur per week. De feitelijke arbeidsduur bij een fulltime dienstverband bedraagt 40 uur per week. De werknemer wordt voor de extra werktijd gecompenseerd met 13 roostervrije dagen (ADV zie artikel 9.3). De indeling van de werktijden is afhankelijk van de aard en locatie van de werkzaamheden van de medewerker.

De werktijden op het hoofdkantoor zijn van maandag tot en met vrijdag en liggen tussen 07:30 uur tot 18:00 uur en dagelijks 30 minuten lunchpauze.

De werktijden voor de werkplaatsen zijn van maandag tot en met vrijdag en liggen tussen 07:00 uur tot 21:45 uur. Dagelijks twee koffie –en theepauze van 15 minuten en 30 minuten eetpauze.

De feitelijke arbeidsduur voor parttime medewerkers wordt vastgelegd in de individuele arbeidsovereenkomst.

Afwijkende bepaling voor Accountmanagers

Op grond van afspraken in de CAO bedraagt de formele arbeidsduur voor Accountmanagers 40 uur per week

  • Iedere medewerker van 18 tot 55 jaar kan, met inachtneming van de wettelijke voorschriften, verplicht worden tot het verrichten van overwerk.
  • Voor bepaalde functies (leidinggevenden, staffuncties, etc.) wordt incidenteel overwerken of werken op van normale werkuren afwijkende tijden beschouwd als normaal behorend bij de aard van de functie en het salarisniveau en dan is er geen overwerkvergoeding van toepassing.
  • Als overwerk wordt aangemerkt: de bestede werktijd boven 8 uur per dag én 40 uur per week, die uitsluitend in opdracht van de daartoe bevoegde direct leidinggevende wordt verricht.
  • Overwerk aansluitend aan de dagelijkse werktijd (tot 30 minuten) die dient tot afsluiting van de normale dagtaak wordt niet verstaan onder overwerk
  • Medewerkers die parttime werken, hebben recht op overwerkvergoeding als zij meer dan 40 uur per week werkzaam zijn. De meer gewerkte uren tot 40 uur per week worden gezien als normale uren zonder overwerktoeslagen.
  • Thuis gewerkte extra uren komen niet voor overwerkvergoeding in aanmerking, evenmin als de extra uren welke worden besteed aan het volgen van onder meer cursussen, trainingen en werkoverleg buiten de normale werktijd.
  • Om het overwerk te kunnen uitbetalen in de maand volgend op de maand waarin is overgewerkt, dient overwerkt geklokt te worden in het kloksysteem SDS. Als tijdens het overwerk een maaltijd wordt gebruikt, mag de tijdsduur daarvan niet worden geklokt als overwerk.

Als in de arbeidsovereenkomst geen andere gebruikelijke werktijden zijn overeengekomen, worden overuren op de volgende twee manieren gehonoreerd:

Vergoeding in geld (€)

Overuren en toeslagen worden vergoed in geld

  • Werkdagen: 167,61% van het bruto uurloon;
  • Zaterdagen: 149,60% van het bruto uurloon;
  • Avonddienst: 67,60% van het brutoloon;
  • Zon- en erkende feestdagen: 235,21% van het bruto uurloon;
  • Werkzaamheden tussen 24.00 uur en 06.00 uur (bij stand-by dienst): 235,21% van het bruto uurloon.

Voor medewerkers die zijn gestart voor 1998 worden afwijkende percentages gehanteerd. Voor meer informatie hierover kan de medewerker contact opnemen met de afdeling HR.

Vergoeding in tijd (tijd voor tijd)

Overuren worden vergoed in betaalde vrije tijd, toeslagen in geld.

Medewerker mag per kalenderjaar 10 dagen vrijetijdsrechten opbouwen. Indien aan het eind van het kalenderjaar de door overwerk verworven vrijetijdsrechten niet zijn genoten, kunnen die op verzoek van de werknemer worden uitbetaald of worden overgeheveld naar het volgende kalenderjaar. In dat laatste geval is de werkgever gehouden de werknemer in het eerste kwartaal in de gelegenheid te stellen zijn saldo van het voorgaande kalenderjaar alsnog te genieten in betaalde vrije tijd.

Klokcodes in SDS voor overwerk en zaterdaguren

Een afbeelding

Voor alle technici geldt een stand-by regeling. Deze regeling houdt in, dat er per vestiging steeds een technicus na sluitingstijd beschikbaar is voor het verlenen van assistentie aan onze klanten.

Rooster

De regiodirectie draagt voor de regio zorg voor een rooster, waarin de diensten van alle beschikbare technici zo zijn geregeld, dat er sprake is van een evenredige spreiding.

Vergoedingen

  • reiskostenvergoeding: zie hoofdstuk 6 Reiskosten
  • betaling verrichte werkzaamheden: de bestede tijd buitenshuis tegen de geldende overwerkvergoeding.
  • stand-by vergoeding: € 272,50 bruto voor iedere dienstdoende week.
    Verdeling: ma. t/m vr. € 26,50 bruto (per dag) / za. € 50,00 / zon- en feestdagen € 90,00.

Klokcodes in SDS voor stand-by regeling

  • klokcode 3300 voor Stand-by dienst weekdag
  • klokcode 3301 voor Stand-by dienst zaterdag
  • klokcode 3302 voor Stand-by dienst zondag
  • klokcode 3303 voor Stand-by dienst feestdag

De hoogte van de stand-by vergoeding zal indien nodig worden geïndexeerd, bepaald aan de hand van de CBS- inflatiepercentage.

Als de dienstdoende technicus geen gehoor geeft aan de oproep vervalt het recht op vergoedingen.

Rusttijd bij oproepdienst

Volgens de arbeidstijdenwet heeft de technicus recht op rusttijd wanneer men meer keer per nacht en/of meer keer per week ‘s nacht wordt opgeroepen i.v.m. de stand-by regeling. Wanneer de oproep tussen 0.00 uur en 6.00 uur plaatsvindt dan heeft de technicus direct na de laatste oproep recht op 8 uur aaneengesloten rust en is de technicus niet oproepbaar. Wanneer de oproep tussen 6.00 en 8.00 uur plaatsvindt, dan heeft de medewerker aan het eind van de dag 8 uur rust (uiterlijk op te nemen voor 24.00 uur) en is de technicus gedurende die 8 uur niet oproepbaar.

Mocht de technicus 1x per week worden opgeroepen, dan mag de rusttijd worden verkort naar maximaal de duur van de oproep.

Als een storing telefonisch tussen 1 minuut en 30 minuten afgehandeld kan worden, dan geldt er een arbeidstijd van een half uur. Als na het einde van een oproep weer binnen een half uur een oproep plaatsvindt, dan wordt deze tussenliggende tijd ook als arbeidstijd beschouwd.

Wanneer de rusturen in een stand-by dienst in het weekend plaatsvinden, zal er door de technicus contact opgenomen worden met de servicemanager om een back up te voorzien.

Als de rusturen tijdens het dienstrooster plaatsvinden, dan gelden deze kosten voor Scania en kunnen deze uren op Kort verzuim (KV) geklokt worden.

Voorbeeld:
Een technicus wordt van 00.00 uur tot 1.00 uur opgeroepen. Daarna wordt hij nogmaals opgeroepen van 2.00 uur tot 3.00 uur.
Omdat zijn laatste oproep om 3.00 uur eindigt, heeft hij vanaf 3.00 uur direct recht op 8 rusturen. Hij hoeft zijn werkdag dan uiterlijk om 11.00 uur te beginnen.
Als hij een dagdienst had, kan hij van 8.00 tot 11.00 uur op KV worden geklokt.

Een technicus wordt op zaterdagochtend om 2.00 uur opgeroepen en is tot 6.00 uur aan het werk. Hij is op zaterdag vrij van dienst, maar heeft wel stand-by dienst. Hij moet in de periode voor zaterdagnacht 24.00 uur een aaneengesloten rusttijd van 8 uur hebben, waarin hij niet kan worden opgeroepen. Tijdens de rusturen mag de technicus geen stand-by dienst hebben.

Overwerk

Wanneer een medewerker de leeftijd van 55 jaar bereikt hoeft hij geen overwerk te verrichten (conform artikel 33 lid 4 CAO).

Stand-by dienst

Wanneer een medewerker de leeftijd van 55 jaar bereikt hoeft hij geen stand-by dienst uit te voeren (conform artikel 34 CAO).

Avonddienst

Wanneer de situatie het toelaat en in goed overleg met de servicemanager is het mogelijk voor een medewerker van 55 jaar en ouder om geen avonddienst te draaien.

Zaterdagdienst

De zaterdagdienst geldt voor iedere medewerker van een vestiging.

Ook na het behalen van de leeftijd van 55 jaar mag de medewerker blijven meedraaien met de stand-by dienst en indien nodig overwerk verrichten. De vergoedingen voor stand-by dienst en overwerk zijn dan van toepassing.

De 150 uren regeling is bestemd voor de Customer Advisor of de Service Advisor die op een vestiging de werkzaamheden structureel opstart en ’s avonds de werkzaamheden overdraagt aan de avondploeg / afsluit. In totaal komt neer op een half uur overwerk per dag. Deze wordt samen met het maandsalaris uitbetaald via een toeslag.

De 150-uren toeslag is een vast component bij de berekening voor het jaarsalaris, vakantiegeld, 13e maand, winstdeling en pensioenpremies.

Het verlofsaldo van de medewerker zal vanaf de ingangsdatum van het verlengde rooster naar rato worden aangepast aan de langere werktijd.

Het nettosalaris wordt in de regel rond de 22e van elke maand, doch uiterlijk aan het einde van de maand waarover het salaris verschuldigd is overgemaakt op een door de medewerker aan te wijzen bank- of girorekening. Van de bruto-netto berekening is er maandelijks een loonstrook beschikbaar in het HR-systeem.

De vakantietoeslag bedraagt 8% van het vast overeengekomen salaris op jaarbasis en wordt berekend over de periode van 1 juli tot en met 30 juni van het lopende jaar.

De uitbetaling van de vakantietoeslag geschiedt gelijktijdig met die van het salaris over de maand juni.

Bij een dienstverband van minder dan 12 maanden op het tijdstip van uitkering, vindt een pro rata uitkering plaats op basis van het aantal gewerkte maanden.

Indien het dienstverband wordt beëindigd, vindt binnen een maand na het einde van het dienstverband een uitkering plaats van de tot die datum opgebouwde vakantietoeslag, gerekend vanaf de laatste uitkering van de vakantietoeslag dan wel de datum waarop de medewerker in dienst is getreden.

Alle medewerkers van Scania hebben recht op een 13de maand. Het bedrag van een 13e maand is gelijk aan het gemiddelde bruto basismaandsalaris van het lopende jaar en wordt tezamen met het salaris van de maand december uitbetaald.

De uitbetaling van de 13de maand geschiedt gelijktijdig met die van het salaris over de maand december.

Bij indienst- en uitdiensttreding gedurende het lopende jaar vindt een pro rata uitkering plaats op basis van het aantal gewerkte maanden.

Alle medewerkers van Scania ontvangen jaarlijks een bruto feestdagen vergoeding van € 100,-.

De feestdagenuitkering wordt tezamen met het salaris van de maand februari uitgekeerd aan alle medewerkers die in de maand februari feitelijk in dienst zijn.

Jubileumfonds

Scania staat graag stil bij de viering van jubilea en overige persoonlijke gebeurtenissen van medewerkers.

Ten behoeve van deze vieringen draagt iedere medewerker maandelijks € 0,60 bij aan het Jubileumfonds.

Goede doelenfonds

Scania vindt het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Hiervoor heeft Scania een goede doelen fonds opgericht. Iedere medewerker draagt maandelijks € 0,50 bij aan het goede doelen fonds. Scania verdubbelt jaarlijks dit bedrag.

De ondernemingsraad stelt elke zittingsperiode (van 3 jaar) een portefeuille van 5 goede doelen vast. Deze doelen zullen jaarlijks een bedrag ontvangen.

De bijdrage voor het jubileumfonds en goede doelenfonds worden maandelijks ingehouden op het netto salaris.

De medewerker dient zich te houden aan de wettelijke gestelde verplichtingen tot het verstrekken van bepaalde persoonsgegevens aan Scania. De medewerker is verplicht om wijzigingen in de persoonlijke situatie, die van belang zijn voor belastingheffing, sociale verzekeringen, pensioenen en dergelijke aan Scania te melden. Indien de medewerker tijdige melding nalaat, dan komen de eventuele nadelige gevolgen daarvan voor rekening en risico van de medewerker.

Er worden door Scania geen voorschotten of leningen verstrekt.

De winstdelingsregeling is van toepassing voor de medewerkers die bij Scania Nederland BV op 1 mei minimaal 6 maanden voorafgaand aaneensluitend in dienst zijn geweest of werkzaam waren als uitzendkracht. Elk jaar wordt 10% van de EBIT evenredig over de medewerkers verdeeld. Indien er in een kalenderjaar geen positieve EBIT is gerealiseerd, zal er geen winstdeling worden uitgekeerd. De winstdeling wordt als brutobedrag uitbetaald in de maand mei.

Bij een uitdiensttreding gedurende het kalenderjaar wordt de winstdeling naar rato uitbetaald. Bij een uitdiensttreding wegens dringende redenen of wegens ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de medewerker wordt geen winstdeling uitbetaald.

De groepstarget (als onderdeel van de winstdeling) is van toepassing voor de medewerkers die bij Scania Nederland BV op 1 april minimaal 6 maanden voorafgaand aaneensluitend in dienst zijn geweest of werkzaam waren als uitzendkracht en geen individueel incentive programma hebben.

De Groepstargetregeling bedraagt een vast bedrag van € 750,- bruto o.b.v. een fulltime dienstverband per kalenderjaar en wordt uitgekeerd bij een positieve EBIT. Er wordt geen pensioen opgebouwd over de Groepstargetbonus. De groepstarget wordt uitbetaald in de maand april.

Bij een uitdiensttreding gedurende het kalenderjaar wordt de groepstarget naar rato uitbetaald. Bij een uitdiensttreding wegens dringende redenen of wegens ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de medewerker wordt geen groepstarget uitbetaald. Wanneer een medewerker gedurende het kalenderjaar is gewisseld van functie / vestiging / afdeling, dan wordt de uitbetaling van de groepstarget naar rato berekend.

De Ondernemingsraad Nederland en Managementteam zijn overeengekomen dat mocht het wenselijk zijn om in de toekomst opnieuw (team)doelstellingen te koppelen aan de Targetbonusregeling dit mogelijk is. Het managementteam zal dan in overleg treden met de Ondernemingsraad.

Accountmanagers komen in aanmerking voor een variabel beloningssysteem. Bij het behalen van diverse verkoop targets komen accountmanagers in aanmerking voor een commissie en/of bonusuitkering.

De targets hebben o.a. betrekking op Verkoop nieuwe trucks, Verkoop gebruikte trucks, Nieuwe klanten, Reparatie onderhoudscontracten, Fleet deals, Driver Services, Finance, Insurance.

De te behalen targets worden jaarlijks per accountmanager vastgesteld door het MT. De te behalen commissie en/of bonusuitkering staan gedetailleerd omschreven in de procedure variabel beloningssysteem en prestatietoeslag voor accountmanagers. De procedure is op te vragen bij de afdeling HR.

Het MT behoudt zich het recht voor om jaarlijks te beoordelen of deze regeling wordt gecontinueerd dan wel zal worden aangepast.

Scania kent een incentive programma (IP). Dit plan voorziet in een jaarlijkse bruto procentuele uitkering over het bruto jaarsalaris  (12 maanden + vakantietoeslag),  afhankelijk van de individuele prestatie en de prestaties van de onderneming.

Het incentive programma is van toepassing op managers en specifieke commerciële functies.

De te behalen targets worden jaarlijks gedefinieerd en schriftelijk bevestigd in een individueel IP-plan.

Het IP wordt in de regel uitbetaald in het voorjaar over het voorafgaande kalenderjaar. De IP wordt pro rata vanaf datum in dienst tot 31 december uitbetaald. Om voor uitbetaling in aanmerking te komen dient men op 31 december van dat kalenderjaar nog in dienst te zijn. Wanneer dienstverband is beëindigd vanwege overeengekomen pensioen gedurende het kalenderjaar komt medewerker tevens in aanmerking.

Wanneer medewerker recht heeft op een IP dan is de targetbonus zoals omschreven in 5.2 niet van toepassing

Medewerkers die een vaste arbeidsplaats hebben en in een jaar vermoedelijk in minstens 36 weken naar de vaste arbeidsplaats reizen, krijgen een reiskostenvergoeding. De reiskostenvergoeding wordt gelijktijdig met het salaris overgemaakt. Indien fiscaal mogelijk, zal Scania dit netto aan medewerker uitkeren.

De maandelijkse reiskostenvergoeding wordt gebaseerd op de feitelijke kilometers woon-werkverkeer. Het aantal kilometers wordt berekend via Google maps op basis van het gemiddelde van de kortste route heen en terug.

Scania hanteert een door de belastingdienst aanbevolen rekenformule voor berekening van de vaste reiskostenvergoeding per maand. Scania vergoedt het woon-werkverkeer tot maximaal 50 km enkele reis.

Met ingang van 1 januari 2023 vergoedt Scania de maximale onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,23.

Wanneer een medewerker parttime werkt wordt er niet gekeken naar het FTE-percentage, maar naar de hoeveelheid dagen dat degene per week werkt.

De reiskostenvergoeding is gebaseerd op een werkweek van maximaal 5 dagen. Wanneer men op zaterdag een extra dag werkt, dan ontvangt men hier, na verwerking van de HR administratie, extra reiskostenvergoeding voor.

Bij arbeidsongeschiktheid worden de reiskosten gedurende de eerste maand waarin de medewerker arbeidsongeschikt is doorbetaald. Bij 100% arbeidsongeschiktheid wordt na deze periode de uitbetaling van de reiskosten tijdelijk stopgezet. De periode van één maand wordt berekend vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid. Zodra medewerker de werkzaamheden (deels) hervat heeft worden de reiskosten vanaf de (deel)herstel datum weer (volledig) vergoed.

Bij zwangerschapsverlof of een andere reden waardoor de medewerker gedurende een langere periode afwezig is wordt gedurende de periode van verlof of afwezigheid de reiskostenvergoeding stopgezet.

De medewerker ontvangt een fiscaal toegestane reiskostenvergoeding voor reiskosten die in opdracht van Scania naar derden (klanten van Scania) zijn gemaakt.

De medewerker dient de door hem gemaakte reiskosten digitaal te declareren middels het declaratiesysteem Rydoo, de daartoe bestemde webapplicatie. Toegang tot deze applicatie is aan te vragen bij de afdeling Finance Cash and Bank.

De vergoeding voor de gemaakte reiskosten zal worden betaald tegelijk met het loon van de daaropvolgende maand.

Indien medewerker een auto van de zaak ter beschikking heeft, vervallen de hierboven genoemde vergoedingen.

Het is mogelijk om gebruik te maken van een bedrijfsvoertuig van Scania voor het bezoeken van een werk en/of trainingslocatie. Het berijden van een bedrijfsvoertuig mag enkel voor zakelijke doeleinden. Het is de medewerker verboden een bedrijfsvoertuig voor privédoeleinden te gebruiken. In iedere bedrijfsvoertuig bevindt zich een black-box waarmee Scania toezicht houdt met een automatische rittenregistratie.  Het spreekt voor zich dat we zorgvuldig omgaan met de gegevens die voor het genoemde doel worden verzameld. Voor informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens in het kader van dit doel verwijzen we naar de Privacyverklaring personeel [v2022.02 d.d.***], die is in te zien op Scania World.

Het is toegestaan om een bedrijfsvoertuig mee naar huis te nemen de avond voorafgaand aan een bezoek aan een werk en/of trainingslocatie. Deze kilometers, waarbij geen omwegen uit privéoverwegingen mogen worden gemaakt, worden aangemerkt als zakelijke woon-werkkilometers.

Scania legt de medewerker voor het niet naleven van deze regelgeving een boete op van € 300,- per geconstateerde overtreding alsmede een bedrag van € 1,- per verreden privékilometer. Deze boete wordt op het nettoloon van de medewerker ingehouden.

Indien het verbod op privégebruik herhaaldelijk wordt overtreden, dan kan dit naast de hiervoor beschreven sancties ook andere disciplinaire maatregelen en eventueel ontslag uit de dienstbetrekking tot gevolg hebben.

Indien de fiscale regelgeving wijzigingen doorvoert, behoudt Scania zich het recht voor de in dit artikel gestelde bedragen te wijzigen.

Scania bepaalt of medewerker in aanmerking komt voor een leaseauto. Een leaseauto wordt in principe ter beschikking gesteld aan medewerkers die op basis van de aard van de functie of integraal onderdeel van de arbeidsvoorwaarden hiervoor in aanmerking komen.

Scania Car policy

Voor de geldende richtlijnen en procedure inzake de auto van de zaak verwijzen wij naar de Scania Car policy .

In de Scania Car Policy zijn onder andere de volgende bepalingen opgenomen:

  • Toekenningscriteria
  • Autokeuze/ Categorie / functie
  • Aflevering / uitrusting
  • Gedragsregels

De volledige Scania Car policy is raad te plegen middels deze [Link].

Brandstof

De brandstofkosten dienen met de door de leasemaatschappij verstrekte tankpas betaald te worden.

Verkeersovertreding

De volgende bepalingen zijn van toepassing als het gaat om Verkeersovertredingen en de eventueel hieruit voortvloeiende administratiekosten;

  • Alle verkeersovertredingen komen voor rekening van de medewerker. De leasemaatschappij zal medewerker per e-mail van de verkeersovertreding op de hoogte stellen en hem een kopie van de boete toezenden. Medewerker kan deze via de link betalen. Op het moment dat de boete niet wordt betaald zal deze samen met de bijkomende administratiekosten zullen ingehouden worden op het salaris van de medewerker.
  • Ook als Scania aan een medewerker vraagt met spoed naar een locatie te reizen, wordt de medewerker geacht rekening te houden met de verkeersregels.
  • Bij einde dienstverband, worden nog binnengekomen verkeersovertredingen en de eventueel hieruit voortvloeiende administratiekosten verrekend met de (salaris)eindafrekening. Indien om administratieve reden(en) bij uitdiensttreding eventuele kosten niet met de salariseindafrekening verrekend kunnen worden, dan zal door Scania aan de medewerker de rekening worden nagezonden.

Bijtelling Auto v.d. Zaak

Het privé gebruik van de auto van de zaak moet fiscaal rechtelijk tot het loon van de medewerker gerekend worden. Scania is verantwoordelijk voor de inhouding en afdracht aan de belastingdienst over de privé bijtelling.

De bijtelling kan, indien en voor zover dit fiscaal is toegestaan, achterwege blijven voor medewerkers die op jaarbasis 500 kilometer of minder privé rijden met de auto van de zaak. De medewerker moet een ‘verklaring geen privé gebruik’ bij de belastingdienst aanvragen als hij meent dat de bijtelling voor de auto van de zaak niet op hem van toepassing is. Als de belastingdienst de verklaring heeft afgegeven, zal Scania de bijtelling achterwege laten.

De medewerker moet na afgifte van de verklaring op verzoek van de belastingdienst kunnen aantonen dat hij op kalenderjaarbasis 500 of minder privé-kilometers rijdt. Er moet dus te allen tijde een sluitende kilometeradministratie aanwezig zijn. Medewerker is zelf verantwoordelijk voor deze sluitende kilometeradministratie.

Blijkt achteraf dat de verklaring ten onrechte door de belastingdienst is afgegeven, dan wordt door de belastingdienst aan de medewerker een naheffing en een boete opgelegd.

De ‘verklaring geen privé gebruik’ kan de medewerker downloaden op de site van de belastingdienst.

Als er geen `verklaring geen privé gebruik’ in het bezit is van HR volgt automatisch een bijtelling.

Alle medewerkers van Scania Nederland BV kunnen gebruik maken van de VW private lease regeling tegen collectiviteitsvoorwaarden.

Hoe werkt het?

  1. Via www.autoabonnement.nl stel je de auto samen en vul je de collectiviteitscode SCANIAAAC in. Op de kassabon aan de rechterkant zie je direct wat je bedrag per maand wordt.
  2. Druk vervolgens op Abonnement aanvragen. Hier selecteer je de dealer in de regio. De dealer neemt vervolgens contact met je op om een afspraak te maken. Je kunt hier ook terecht voor een proefrit, inruil van je huidige auto en een offerte op maat.

Scania vergoedt de door medewerker gemaakte kosten indien ze, naar oordeel van Scania, gemaakt zijn in verband met een goede vervulling van de dienstbetrekking. De mogelijkheid de hierna genoemde kosten te declareren is dus strikt beperkt tot zakelijke kosten. Scania kan van de betrokken medewerker verlangen dat hij/zij het zakelijk karakter van de gedeclareerde kosten aantoont.

Scania vergoedt deze kosten rekening houdend met de fiscale wetgeving en voor zover de declaratie wordt onderbouwd door middel van (originele) nota’s en betalingsbewijzen. Indien kosten niet belasting- en premievrij kunnen worden vergoed komen de fiscale lasten ten laste van medewerker.

De onderstaande lijst van declarabele kosten is niet limitatief. Scania heeft het recht om in bijzondere gevallen ook andere kosten op declaratiebasis te vergoeden, mits het zakelijk karakter van deze kosten vaststaat.

Declarabele kosten

Zakelijke reiskosten

  • Parkeer, brug- tol- en veerkosten bij gebruik van de auto van de zaak, een huurauto of poule auto
  • Brandstofkosten voor de huurauto. Brandstofkosten voor auto van de zaak of poule auto bij incidentele gevallen zoals het vergeten of niet werken van de tankpas kunnen gedeclareerd worden bij de leasemaatschappij
  • Werkelijk gemaakte kosten per openbaar vervoer op basis van 2e klasse
  • Taxi kosten binnen de Benelux tot een bedrag van EUR 50,- per dag. met uitzondering van taxi kosten ten behoeve van een zakenreis buiten de Benelux, indien en voor zover het noodzakelijk is met een taxi te reizen
  • Zakelijke extra kilometers met de eigen privéauto tot het bedrag van het wettelijke forfait (2021: € 0,19 per gereden kilometer).

Onder extra kilometers wordt verstaan die kilometers welke de reguliere hoeveelheid kilometers overschrijden waarvoor een medewerker reeds de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer ontvangt. Uit privé overwegingen gereden omrij kilometers behoren niet tot de zakelijke extra kilometers. Als kanttekening geeft Scania aan dat de voorkeur uitgaat naar gebruik van een servicewagen, poolauto of huurauto in plaats van een privéauto. In deze vergoeding is rekening gehouden met de volgende kosten:

    • brandstof
    • olie
    • banden
    • reparaties
    • afschrijvingen
    • verzekering
    • motorrijtuigbelasting

Hierbij dient opgemerkt te worden dat noch de eigenaar van de auto, noch de bestuurder, noch een derde, in geval van schade enige aanspraak kan maken op schadevergoeding ten laste van Scania. Indien echter de privéauto op verzoek van het bedrijf wordt gebruikt, omdat op dat moment er bijv. geen servicewagen beschikbaar is en deze privéauto schade oploopt, dan zal het bedrijf met de betreffende persoon, indien deze alleen W.A. verzekerd is, zoeken naar een oplossing. De declaratie dient gespecificeerd te worden met de datum, van/naar, aantal kilometers en de reden. De vergoeding wordt via de Salarisadministratie verrekend.

Kilometervergoeding cursussen

Voor het bijwonen van een cursus buiten de vestiging kan een medewerker gebruik maken van een dienst- of huurauto. Wanneer het inzetten van een dienstauto dan wel huurauto niet mogelijk blijkt te zijn en er gebruik wordt gemaakt van een privéauto worden de extra (bovenop de reguliere kilometers) verreden kilometers vergoed, de vergoeding is € 0,19 per kilometer.

Autokosten met betrekking tot een auto van de zaak (servicewagen, poule-auto of huurauto)

  • Parkeerkosten binnen de Benelux tot een bedrag van EUR 20,- met uitzondering van parkeerkosten ten behoeve van een zakenreis buiten de Benelux.
  • Brug- tol- en veerkosten binnen de Benelux tot een bedrag van EUR 20,- per dag.
  • Overige kosten gerelateerd aan de auto van de zaak, zoals was kosten tot een bedrag van EUR 40,- per 30 dagen. Dit is niet gelimiteerd tot een aantal transacties per maand of een maximum bedrag per transactie (afgezien van het maximale maandbedrag). Dit geeft meer flexibiliteit in het aantal wasbeurten per maand of bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een maandabonnement. Het maximale maandbedrag van €40,- mag niet overschreden worden.
  • NB: was kosten dienen te worden betaalt met de brandstofpas bij de daarvoor aangesloten wasstraten.
    Klik hier voor een overzicht van de aangesloten wasstraat locatiesHet declareren van de was kosten via het declaratiesysteem van Rydoo of betaling via de creditcard is niet toegestaan.

Representatie kosten

  • Kosten samenhangend met ontvangst zakenrelaties.
  • Algemene representatie i.v.m. zakelijke recepties, openingen, jubilea e.d.
  • Bijwonen van evenementen georganiseerd door zakelijke relaties.
  • Relatiegeschenken tot een bedrag van EUR 20,- per besteding.

Consumptiekosten

  • Eigen consumpties, lunch en/of diner tijdens zakenreizen binnen de Benelux.
  • Eigen consumpties, lunch en/of diner of consumpties, lunch en/of diner met collega’s of (externe) klanten mits het zakelijke element, naar het oordeel van Scania, hierbij van overwegende betekenis is geweest.

Diverse kosten ten behoeve van de goede vervulling van de dienstbetrekking

  • Benodigde vakliteratuur (boeken en abonnementen)
  • Schrijf- en kantoorartikelen.

Verblijfkosten tijdens zakenreizen buiten de Benelux

  • Vergoeding van kosten van een standaard middenklasse hotel.

Uitgesloten kosten

De volgende kostenposten zijn uitdrukkelijk uitgesloten van de mogelijkheid van declaratie:

  • Stomerijkosten eigen kleding
  • Abonnementskosten voor fitnessclubs
  • Kosten voor kinderoppas
  • Kosten voor de aanvraag van noodzakelijke reisdocumenten, zoals paspoort
  • Abonnementskosten voor opiniebladen
  • Kaartbijdragen voor creditcards
  • Kosten voor persoonlijke representatie, bijvoorbeeld kapper en kleding
  • Kosten in verband met parkeerruimte c.q. stalling privé vervoermiddel in of bij de woning
  • Kosten ter zake van het aanbrengen van een wielklem en naheffingsaanslag parkeerbelasting, snelheidsovertredingen en andere verkeersovertredingen

Bovendien behoudt Scania zich het recht voor in bijzondere gevallen aangegeven kosten niet te vergoeden.

Declaraties worden alleen door Scania in behandeling genomen wanneer deze correct worden ingediend via het declaratiesysteem Rydoo.

In het systeem dienen tevens de nodige originele kassa BTW Bonnen en/of nota’s digitaal te worden bijgevoegd die door de leidinggevende voor akkoord is geparafeerd. Er dient inzichtelijk gemaakt te worden waarvan en / of voor wie de kosten gemaakt zijn en op welke datum.  De declaratie dient zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen een maand na afloop van de maand waarin de kosten zijn gemaakt, te worden ingediend via het systeem Rydoo. De afdeling Finance Cash & Bank beoordeelt de juiste invulling in het systeem. Betaling zal plaatsvinden door overmaking op het aangegeven bank- of girorekeningnummer.

Hardheid clausule

Gevallen waarin deze regeling niet voorziet, staan ter beoordeling van het management van Scania.

De regeling onkostenvergoeding is van toepassing onder voorbehoud van wijzigingen in fiscale wet- en regelgeving. Scania behoudt zich het recht voor deze procedure in te trekken of te wijzigen.

Met betrekking tot het welzijn van de medewerker dient te worden nagestreefd dat vakantiedagen opgenomen worden in het kalenderjaar waarop zij betrekking hebben.

De vakantiedagen dienen tijdig te worden aangevraagd bij de direct leidinggevende. De verlofaanvraag gebeurt via het geautomatiseerde Employee selfservice systeem.

Scania zal de vakantie in beginsel overeenkomstig de wensen van de medewerker vaststellen, tenzij gewichtige redenen (o.a. bedrijfsbelangen) zich tegen de vakantiewens van de medewerker verzetten.

Bij beëindiging van het dienstverband, wordt het niet opgenomen vakantietegoed of de te veel opgenomen vakantiedagen verrekend in de eindafrekening.

Wettelijke dagen

De medewerker heeft recht op 4 keer het aantal werkdagen/uren per week. Bij een fulltime dienstverband is dat dus 20 ‘wettelijke’ dagen op jaarbasis. Bij medewerkers die na 1 januari van ieder jaar in dienst zijn getreden alsmede bij parttime medewerkers wordt het aantal wettelijke vakantiedagen voor het desbetreffende jaar pro rata vastgesteld.

Wettelijke vakantiedagen

kennen een vervaltermijn van 6 maanden na het einde van het kalenderjaar.

Wanneer medewerker de wettelijke dagen niet heeft opgenomen binnen een termijn van 6 maanden na het kalenderjaar van ontstaan van het vakantierecht, dan vervalt het niet opgenomen vakantierecht.

  • De wettelijke verlofdagen kunnen niet verkocht worden.
  • Om deze dagen op te nemen via Heli Portal kan voor de optie Verlof Standaard gekozen worden.

Uitzonderingen op de vervaltermijn wettelijke vakantiedagen

Wanneer de medewerker redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn wettelijke vakantie op te nemen vervallen de wettelijke vakantiedagen niet, maar geldt de algemene verjaringstermijn van 5 jaar.

Het gaat dan om de bijzondere situatie waarbij de medewerker zowel gedurende het hele opbouwjaar als in de 6 maanden daaropvolgend niet in staat is geweest om zijn minimum vakantierecht te benutten.

Voor het verval van de minimum vakantierecht is bepalend of een medewerker zijn minimumrechten heeft kunnen benutten binnen de gehele opbouwperiode inclusief de periode vóór het verstrijken van de vervaltermijn. De medewerker moet aannemelijk maken dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn minimumvakantiedagen op te maken. De bewijslast daarvoor ligt dus bij de medewerker.

Het enkele feit, dat men wegens overwerk, piekarbeid, medische oorzaken of zwangerschap gedurende een bepaalde periode niet in staat is geweest om minimum vakantie op te nemen, betekent niet per se dat de minimum vakantiedagen niet komen te vervallen na ommekomst van de vervaltermijn. In een aantal situaties zal het gaan om een beperkte of voorzienbare periode waarin men geen vakantie kan opnemen en zal de medewerker zijn minimum vakantieaanspraken op een ander moment kunnen benutten. De hiervoor gestelde periode zal in overleg met leidinggevende en HR worden gedefinieerd.

Bovenwettelijke dagen

Op grond van afspraken in de CAO hebben medewerkers van Scania bij een fulltime dienstverband recht op 4 extra dagen. Deze extra dagen worden aangemerkt als de ‘bovenwettelijke’ vakantiedagen.

Bij medewerkers die na 1 januari van ieder jaar in dienst zijn getreden alsmede bij parttime medewerkers wordt het aantal bovenwettelijke vakantiedagen voor het desbetreffende jaar pro rata vastgesteld.

Voor bovenwettelijke dagen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar.

Wanneer medewerker de bovenwettelijke dagen niet heeft opgenomen binnen een termijn van 5 jaar na het kalenderjaar van ontstaan van het vakantierecht, dan verjaart het niet opgenomen bovenwettelijke vakantierecht.

  • De bovenwettelijke verlofdagen kunnen worden verkocht door een verzoek in te dienen bij de afdeling HR (zie hoofdstuk 9.7 Kopen & verkopen van vakantiedagen).
  • Om deze dagen op te nemen via Heli Portal kan voor de optie Verlof Standaard gekozen worden.

Op grond van afspraken in de CAO hebben medewerkers van Scania bij een fulltime dienstverband recht op 5% arbeidsduurverkorting (ADV) dit resulteert voor een fulltime dienstverband in een maandelijkse bruto ADV-toeslag  of in het aantal van 13 ADV dagen.

Bij indiensttreding wordt de ADV-toeslag toegekend voor het lopende kalenderjaar.

Na het lopende kalenderjaar heeft de medewerker de keuze dit te blijven continueren of om te zetten naar ADV (verlof) dagen.

Medewerkers hebben eenmaal per jaar de mogelijkheid om de vorm van ADV-toekenning op eigen verzoek te wijzigen. Wijzigingen gelden minimaal voor het hele kalenderjaar en kunnen dus niet tussentijds gedurende een jaar aangepast worden. Wanneer medewerker de vorm van ADV wenst te wijzingen dan dient dat uiterlijk 1 maand voor het begin van een nieuw kalenderjaar per mail worden doorgegeven aan de afdeling HR.

Voor ADV dagen geldt een verjaringstermijn van 1 jaar.

Wanneer medewerker de ADV dagen niet heeft opgenomen binnen een termijn van 1 jaar na het kalenderjaar van ontstaan van het recht, dan verjaren de niet opgenomen ADV dagen. Verjaarde ADV dagen worden automatisch uitbetaald na verlopen van de verjaringstermijn.

  • De ADV dagen kunnen worden verkocht door een verzoek in te dienen bij de afdeling HR  (zie hoofdstuk 9.7 Kopen & verkopen van vakantiedagen).
  • Om deze dagen op te nemen via Heli Portal kan voor de optie ADV Standaard gekozen worden.

Afwijkende bepaling voor Accountmanagers

Op grond van afspraken in de CAO hebben Accountmanagers in afwijking van het bovenstaande geen recht op ADV dagen.

Medewerkers ontvangen vanaf de leeftijd van 50 jaar inzetbaarheidsuren, berekend volgens artikel 78 van de CAO.

De medewerker die op 30 juni respectievelijk op 31 december van het lopende jaar ten minste zes maanden onafgebroken in dienst van Scania is ontvangt op hiervoor vermelde tijdstippen het onderstaande.

Leeftijd 50 jaar of ouder – 8 inzetbaarheidsuren

Leeftijd 55 jaar of ouder – 12 inzetbaarheidsuren

Leeftijd 57,5 jaar – 24 inzetbaarheidsuren

Leeftijd 58 jaar of ouder – 36 inzetbaarheidsuren

Leeftijd 60 jaar of ouder – 44 inzetbaarheidsuren

Leeftijd 61 jaar of ouder – 48 inzetbaarheidsuren

Deze vakantiedagen worden aan het begin van een nieuw kalenderjaar door de afdeling HR toegekend.

  • Om deze dagen op te nemen via Heli Portal kan voor de optie Verlof Standaard gekozen worden.

De medewerker moet de inzetbaarheidsdagen binnen 1,5 jaar een bestemming geven. De medewerker bepaalt na overleg  met de leidinggevende de bestemming van de inzetbaarheidsuren. De inzetbaarheidsuren kunnen worden bestemd voor bijvoorbeeld ontziedagen, extra vakantie in geld of scholing en ontwikkeling.

De bovenvermelde extra vakantiedagen worden aangemerkt als bovenwettelijke dagen.

Gebruik inzetbaarheidsuren voor pensioen

De inzetbaarheidsuren van de medewerker kan worden bestemd om te gebruiken voorafgaand aan het pensioen.

Wanneer medewerker gebruik wil maken van deze regeling, dan dient hij dat binnen 1,5 jaar na toekenning van het verlofrecht schriftelijk door te geven. Dit kan door een mail te sturen naar de afdeling HR.

Tandarts/dokter bezoek

Onder doktersbezoek wordt verstaan een bezoek aan de huisarts, de tandarts, een specialist of een therapeut waarnaar is verwezen.

De medewerker zal proberen doktersbezoek buiten werktijd te laten plaatsvinden. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn zal de medewerker na overleg met de leidinggevende zoveel mogelijk het doktersbezoek aan het begin of aan het einde van de werkdag plannen. Scania zal het salaris doorbetalen over de tijd die voor het doktersbezoek, binnen de dagelijkse werktijd, nodig is tot een maximum van twee uur. Voor een bezoek aan een specialist geldt een maximum van vier uur. Het maximale aantal te vergoeden uren zal niet meer dan acht bedragen op jaarbasis. In bijzondere gevallen kan in overleg met de leidinggevende hiervan worden afgeweken.

Voor of na het doktersbezoek dient de medewerker de overige uren te werken. Scania kan verzoeken om een schriftelijke bevestiging dat het doktersbezoek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Bijzonder kort verlof

Bijzonder (doorbetaald) kort verlof zal worden toegekend in de hieronder opgenomen gevallen:

  • 4 dagen: bij overlijden van levenspartner, een inwonend kind of pleegkind
  • 2 dagen: bij het huwelijk van de medewerker registratie van het partnerschap
  • 1 dag: bij bevalling van de levenspartner;

bij adoptie van een kind door de medewerker;

bij huwelijk van een ouder, ouder van de levenspartner, kind, kleinkind, broer, zus, broer en/of zus van de levenspartner;

bij overlijden van een ouder, levenspartner van de ouder, ouder van de levenspartner, niet-inwonend kind of pleegkind, broer of zus;

voor bijwoning van de begrafenis of crematie van een ouder, levenspartner van de ouder, ouder van de levenspartner, niet-inwonend kind of pleegkind, broer of zus;

bij overlijden of bijwoning van de begrafenis of crematie van een grootouder van de medewerker of van diens levenspartner, kleinkind, schoonzoon, schoondochter, broer en/of zus van de levenspartner, alsook de levenspartner van (laatstgenoemde) broer of zus;

bij 25-jarig en 40-jarig huwelijksfeest van de medewerker;

bij keuring voor verplichte militaire dienst, waarbij doorbetaling van salaris slechts behoeft plaats te vinden wanneer de medewerker geen tegemoetkoming van het Ministerie van Defensie ontvangt;

bij professie van een kind, broer of zus of priesterwijding van een kind of broer;

voor 25-, 40-, 50-, en 60-jarig huwelijksfeest van de ouders, dan wel van de ouders van de levenspartner;

  • naar redelijkheid: de tijd nodig voor het doen van een examen waaronder begrepen maximaal één herexamen voor een diploma of getuigschrift krachtens de Wet educatie en beroepsonderwijs;

de tijd nodig voor het doen van een vak examen voor een ander erkend diploma – mits dit in het belang van het bedrijf is – indien een verzuim van niet langer dan twee dagen nodig is;

vervulling van een bij wettelijk voorschrift of door de overheid zonder geldelijke vergoeding opgelegde verplichting, voor zover deze verplichting persoonlijk moet worden nagekomen (tot ten hoogte maximaal één dag)

uitoefening van de kiesbevoegdheid (tot ten hoogte maximaal twee uren)

Het bijzonder kort verlof dient te worden opgenomen op de dag waarop de bijzondere gebeurtenis (zoals huwelijk, overlijden of begrafenis) plaatsvindt. Indien bijzondere verlofdagen niet opgenomen worden binnen de daarvoor bestemde termijn ontstaat geen recht op uitbetaling daarvan of compensatie in vrije dagen. De medewerker dient op verzoek van Scania voorafgaand aan de gebeurtenis een document aan te leveren wat de gebeurtenis bevestigd.

  • Om deze dagen te aan te vragen via Heli Portal kan voor de optie Bijzonder verlof gekozen worden.

Wet Arbeid en Zorg

De Wet Arbeid en Zorg (WAZO) is een Nederlandse wet waarin het recht op verschillende verlofsoorten geregeld. De WAZO heeft als doel om het voor medewerker makkelijker te maken om werk en privé te combineren.

De medewerker kan op grond van deze wet recht hebben op.

  • Calamiteitenverlof: kortdurend betaald verlof bij onvoorziene omstandigheden (ziek kind, gesprongen waterleiding);
  • Kortdurend zorgverlof: maximaal 10 dagen betaald (70% van het loon) om te zorgen voor een ziek kind, partner of ouder;
  • Langdurig zorgverlof: onbetaald, om te zorgen voor iemand uit de omgeving van medewerker die die levensbedreigend ziek is, dan wel langdurig ziek en/of hulpbehoevend. Het verlof bedraagt per 12 maanden maximaal 6 keer de wekelijkse arbeidsduur.
  • Zwangerschaps- en bevallingverlof: zestien weken verlof. Vier tot zes weken voor de bevalling moet er gestopt worden met werken, het resterende deel van het verlof geldt voor na de bevalling;
  • Geboorteverlof: 1 maal aantal werkuren doorbetaald verlof. De medewerker kan de verlofuren van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.
  • Aanvullend geboorteverlof; maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof. Tijdens het verlof krijgt de medewerker geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opgenomen worden en kan alleen worden opgenomen na het opnemen van het reguliere geboorteverlof.
  • Adoptieverlof: zes weken verlof bij het adopteren van kind(eren), de medewerker kan via Scania een uitkering voor deze periode aanvragen bij de UWV;
  • Ouderschapsverlof: betaald en onbetaald, te gebruiken voor kinderen tot 8 jaar. Het is mogelijk om in het eerste levensjaar van het kind voor maximaal 9 weken betaald (70% van het loon met een maximum van 70% van het UWV dagloon) ouderschapsverlof aan te vragen. Het totale verlof bedraagt 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Het verlof kan in zijn geheel of in delen worden opgenomen, waarbij minimaal de duur van de regeling één maand bedraagt.

Mocht medewerker gebruik willen maken van een van bovenstaande verlofsoorten kan hij meer informatie opvragen bij de afdeling HR.

Als feestdagen worden beschouwd:

  • Nieuwjaarsdag
  • Tweede Paasdag
  • Koningsdag
  • 5 mei
  • Hemelvaartsdag
  • Tweede Pinksterdag
  • Eerste en Tweede Kerstdag

Kopen

De medewerker heeft de mogelijkheid om jaarlijks maximaal 64 extra verlofuren te kopen. Hierbij wordt uitgegaan van een fulltime dienstverband. Bij een parttime dienstverband wordt het maximale aantal naar rato berekend.

Het verlof kan gekocht worden met;

  • het brutosalaris;
  • het vakantiegeld;
  • de 13de maand

Verkopen

De medewerker heeft de mogelijkheid om de volgende uren te verkopen:

  • 32 Bovenwettelijke verlofuren van het lopende jaar
  • Alle Bovenwettelijk verlof voorgaande jaren
  • Alle ADV-uren
  • Alle ouderdomsuren
  • Alle compensatie-uren.

De waarde van een verlof uur wordt berekend aan de hand van het fulltime maandsalaris (incl. 150-uren toeslag) x 0,607%

De waarde van een compensatie uur wordt berekend aan de hand van het fulltime maandsalaris (incl. 150-uren toeslag) / 173,33.

Het kopen of verkopen van uren leidt niet tot een andere grondslag voor het berekenen van toeslagen op het salaris. Het kopen en verkopen van uren heeft wel gevolgen voor de bepaling van de vakantietoeslag, de inhouding van loonbelasting en sociale premies en kan in de toekomst gevolgen hebben voor een eventuele ZW-, WW- of WIA-uitkering.

Indien medewerker gebruik wil maken van deze regeling, kan hij dit aangeven door een mail te sturen naar de afdeling HR.

De medewerker heeft de mogelijkheid om bovenwettelijke vakantie-uren te sparen voor maximaal 13 keer de overeengekomen gemiddelde arbeidsduur per week (maximaal 65 dagen bij een fulltime dienstverband). De gespaarde vakantie-uren vervallen en verjaren niet.  Inzetbaarheidsuren (voor medewerker vanaf 50jaar) worden aangemerkt als bovenwettelijke dagen. ADV dagen worden niet aangemerkt als bovenwettelijke dagen en vallen buiten het verlofsparen.

Het gespaarde verlof kan op allerlei momenten gedurende de loopbaan (gedeeltelijk) worden opgenomen. Medewerker kan hiermee zijn eigen duurzame inzetbaarheid vergroten, bijvoorbeeld door gedurende de loopbaan tijd te nemen voor omscholing of een sabbatical of door het extra gespaarde verlof in te zetten om voor de pensioenleeftijd minder te gaan werken.

Mocht medewerker gebruik willen maken van de mogelijkheid tot verlofsparen kan hij meer informatie opvragen bij de afdeling HR.

Inleiding

Bij Scania ondersteunen we het ‘nieuwe werken’ waarbij de kantoorwerkzaamheden niet meer louter op kantoor plaats hoeven te vinden, maar ook thuis of op een andere locatie uitgevoerd kunnen worden. Deze flexibiliteit in de werkplek biedt de medewerker meer gelegenheid een optimale balans te vinden tussen productiviteit, werk-/privésituatie en teamspirit; zowel binnen een team als tussen verschillende teams.

Flexibiliteit in de werkplek gaat over het vinden van deze balans om de werkzaamheden zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren. Dit vraagt om open communicatie en duidelijkheid over hoe we met anderen samenwerken, hoe en wanneer we samenkomen en hoe we onze werkweek organiseren rond het team waarmee we nauw samenwerken.

Samenkomen en collega’s ontmoeten is een belangrijk middel om sterke teams te vormen, je betrokken te voelen en de Scania-cultuur te bewaken. Dit is onze grote kracht en moet daarom ook goed gefaciliteerd worden. Elkaar regelmatig in levende lijve ontmoeten is belangrijk om onszelf en anderen te ontwikkelen en om te innoveren en creativiteit te bevorderen.

Verschillende types werk vragen dus ook verschillende fysieke werkplekken en ruimtes. Individueel werk waarbij focus en concentratie nodig is zal een andere omgeving nodig hebben dan werk waarin er creatief met anderen samengewerkt moet worden. Om deze goede samenwerking, maar ook de individuele productiviteit te faciliteren, investeert Scania in dynamische werkplekken die voldoen aan de eisen van de uit te voeren werkzaamheden. Er zal een verhoogde focus zijn op samenwerking en flexibiliteit waarbij de behoefte aan individueel toegewezen bureaus zal verminderen.

Ongeacht waar je werkt blijft Scania medeverantwoordelijk voor jouw welzijn waarbij jouw werkomgeving een prioriteit is. Daarom biedt Scania je ook de mogelijkheid om van thuis uit te werken. Ook zal Scania ondersteunen in het opzetten van je thuiskantoor.

Alle medewerkers die bij Scania Nederland werkzaam zijn en die meer willen weten over werken vanuit huis kunnen hier informatie vinden over de voorwaarden om vanuit huis te kunnen werken, welke afspraken hierover zijn gemaakt en de manier waarop een aanvraag voor hybride werken kan worden ingediend.

Niet alle medewerkers komen daadwerkelijk in aanmerking om vanuit huis te werken. Dit hangt af van de werkzaamheden van de betreffende medewerker en is ter beoordeling van de leidinggevende.

Begrip
Werken vanuit huis is een alternatieve werkafspraak waarin medewerkers:

  • Taken, die normaal gesproken vanuit een centrale Scania werkplek plaatsvinden, nu vanuit huis kunnen uitvoeren
  • dit op regelmatige basis doen
  • gebruikmaken van digitale media om te communiceren met anderen binnen en buiten de organisatie

Onder ‘werken vanuit huis’ wordt verstaan het adres waar de medewerker woonachtig is, of een vooraf opgegeven verblijfsadres van de medewerker.

Hybride werken naar aanleiding van een uitzonderlijke (maatschappelijke) gebeurtenis, zoals een staking,  natuurramp of epidemie is niet onderhevig aan een bepaalde wetgeving en wordt in deze procedure uitgesloten.

Het verrichten van zorgtaken kan niet worden gecombineerd met werken vanuit huis (incidenteel en/of structureel).

Structureel thuiswerken
Deze procedure is geschreven voor medewerkers die een aanvraag willen doen voor het met een terugkerend karakter werken vanuit huis (bijvoorbeeld iedere week ”X” dag(en) per week).

Overeenkomst
Om in aanmerking te komen voor het hybride werken gelden de volgende (basis) voorwaarden:

  • De leidinggevende moet akkoord gaan
  • Werken vanuit huis is geen (verworven) recht
  • Werken vanuit huis gebeurt op vrijwillige basis
  • De functie en de werkzaamheden moeten geschikt zijn voor hybride werken
  • De medewerker werkt voldoende zelfstandig en is voldoende ingewerkt
  • De output moet duidelijk meetbaar zijn, dit ter beoordeling van de leidinggevende
  • De medewerker moet in staat zijn om thuis dezelfde werkzaamheden uit te voeren als op kantoor
  • Functies die vanwege hun aard een permanente aanwezigheid van de medewerker in de kantoor- en/of klantomgeving vragen, komen niet in aanmerking om vanuit huis te werken.

Indien de leidinggevende niet akkoord gaat met het (structureel) thuiswerken dan zal de leidinggevende dit schriftelijk en gemotiveerd aan de medewerker mededelen.

Uiteraard blijft de arbeidsovereenkomst voor de medewerker die deels vanuit huis werkt van kracht. Er wordt een aanvullende overeenkomst gemaakt die deel zal gaan uitmaken van de arbeidsovereenkomst, alvorens de medewerker kan deelnemen aan het hybride werken.

Inrichten werkplek
Scania is verantwoordelijk voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Een gezonde thuiswerksituatie stelt eisen aan de werkplek en werkmiddelen.

Voor het correct inrichten van de hybride werkplek dient de medewerker de instructies gegeven in bijlage A (Arbo-instructies) en bijlage B (Quickscan Verantwoord Computergebruik) te volgen.

Een goede werkplek beschikt over:

  • Passend meubilair dat juist is ingesteld, dat wil zeggen dat de tafel of werkblad op een goede hoogte staan, een stoel wordt gebruikt die voldoende en goede steun geeft en met de zitting en armleuningen op de juiste hoogte
  • Een muis en een toetsenbord (ook als op een laptop wordt gewerkt)
  • Een beeldscherm dat ingesteld kan worden op de juiste ooghoogte
  • Genoeg bewegingsruimte rondom de werkplek
  • De mogelijkheid om je te concentreren op je werk
  • Voldoende verlichting en de mogelijkheid dat eventuele invallend zonlicht kan worden afgeschermd.

Voor werken vanuit thuis geldt hetzelfde als voor werken op kantoor:

  • Wissel werkzaamheden af, of neem regelmatig korte pauzes
  • Zorg voor voldoende beweging
  • Scania zal zorgdragen voor een goede werkplek om vanuit huis de werkzaamheden te kunnen verrichten. Medewerkers die in aanmerking komen voor een hybride werkplek worden voorzien van een op hoogte verstelbaar bureau en bureaustoel

Scania zal zorgdragen voor een goede werkplek om vanuit huis de werkzaamheden te kunnen verrichten. Medewerkers die in aanmerking komen voor een hybride werkplek worden voorzien van een op hoogte verstelbaar bureau en bureaustoel.

In de link een impressie van het te bestellen meubilair.

Via de online omgeving van aarts & co kan na het ondertekenen van de hybride werken overeenkomst een op hoogte verstelbaar bureau en/of bureaustoel worden besteld. Het meubilair wordt in bruikleen aan de medewerker ter beschikking gesteld en blijft daarmee eigendom van Scania.  Om de aanvraag te starten klikt de medewerker op deze link, de gebruikersovereenkomst aanvraag wordt gestart. Kies voor het document: Hybrid office order NL.

Medewerker is gehouden het meubilair als goed huisvader te gebruiken. Het meubilair mag niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Zo mag het bureau niet worden ingezet als knutseltafel of eettafel.

Bij een defect aan het meubilair dient de medewerker contact op te nemen met de klantenservice van aarts & co. door te mailen naar het volgende e-mailaders: home@aartsenco.nl. De garantie zal komen te vervallen wanneer de medewerker het meubilair zelf gaat repareren.

Met de aanvraag van het op hoogte verstelbaar bureau en/of bureaustoel gaat de medewerker akkoord met de kosten van het overnemen van het meubilair wanneer medewerker binnen 5 jaar (1/5 deel van de kosten per jaar) na ontvangst van het meubilair uit dienst gaat. De reden van uitdiensttreding is hierbij niet van belang. De kosten van een op hoogte verstelbaar bureau is €550,- en van een bureaustoel is dit € 405,-. Op het moment dat medewerker beide producten aanvraagt is er een korting op de set van € 12,- van toepassing. De verrekening vindt plaats tijdens de eindafrekening of middels een factuur wanneer het bedrag niet met de eindafrekening verrekend kan worden. Dit betekent dat Scania geen meubilair retour neemt.

Dit geldt niet voor de situatie wanneer Scania besluit dat het hybride werken (tijdelijk) stopt.

Mocht de individuele situatie van de medewerker aanleiding geven dat het hybride werken stopt dan zal er in samenspraak met HR worden gekeken naar een passende oplossing voor het verkregen meubilair.

Scania verstrekt de medewerker eenmalig meubilair om zijn thuiswerkplek in te richten. Mocht er aanleiding zijn om het meubilair te vervangen zal dit door HR (per situatie) bekeken worden. Indien wordt geconstateerd dat medewerker als geen goed huisvader heeft zorggedragen voor het meubilair kan medewerker verplicht worden de kosten voor het vervangen van het meubilair (deels) zelf te bekostigen.

Mocht blijken dat de medewerker niet thuis is op de afgesproken leverdatum dan zullen de logistieke kosten worden doorberekend aan de medewerker (bureau € 68,- / bureaustoel € 61,- / combinatie van beide € 105,-).

Bovengenoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Gebruik privé meubilair

De medewerker kan ervoor kiezen om geen op hoogte verstelbaar bureau en/of bureaustoel in bruikleen van Scania aan te vragen. Dit kan als de medewerker al in het bezit is van een bureau en/of bureaustoel. Scania is verantwoordelijk voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en zal daarom vragen aan haar medewerkers om het privé meubilair zelf te controleren en te verklaren of het privé meubilair voldoet aan de Arbo- normen.

Hiervoor ontvangt de medewerker een ‘Verklaring thuiswerkplek eigen materiaal’ die getekend zal worden opgenomen in het personeelsdossier van de medewerker. De medewerker is verantwoordelijk voor het informeren van HR als zijn werkplekinrichting wijzigt. Mocht de medewerker advies wensen of het privé meubilair voldoet dan mag de medewerker desgewenst een foto tonen aan HR en/of Preventie.

Mocht de medewerker van mening zijn dat het privé meubilair niet volstaat volgens de Arbo- normen dan heeft de medewerker de mogelijkheid om alsnog via de aarts & co een op hoogte verstelbaar bureau en/of bureaustoel te bestellen.

Mocht de medewerker niet akkoord gaan met deze verklaring én alsnog geen meubilair wensen te bestellen via aarts & co dan zal de medewerker niet structureel vanuit huis de werkzaamheden kunnen verrichten en wordt de hybride werken overeenkomst ingetrokken.

Hardware

De uitlevering van IT hardware voor de hybride werkplek wordt verzorgd door de afdeling Digitalization & IT.

De medewerker die in aanmerking komt voor een hybride werkplek kan via het aanvraagformulier hardware, te vinden op de Scania World app, een verzoek indienen voor:

– 1 extra beeldscherm; het laptopscherm kan als 2de scherm worden gebruikt i.c.m. een

– beeldschermhouder;

– usb-hub;

– 1 muis;

– 1 toetsenbord.

Een tweede beeldscherm kan worden aangevraagd indien medewerker zijn werkzaamheden niet kan uitoefenen op zijn laptopscherm én een beeldscherm. De medewerker kan hiervoor een extra aanvraag indienen bij Digitalization & IT.

De leidinggevende ontvangt de aanvraag van de medewerker en zal nagaan of medewerker een getekende hybride werken overeenkomst heeft. Digitalization & IT zal vervolgens beoordelen of de medewerker de aangevraagde hardware nog niet in zijn bezit heeft en zal de hardware vervolgens verstrekken.

Voor nieuwe medewerkers zal HR bij het aanmelden van de nieuwe medewerker bij Digitalization & IT doorgeven of medewerker deels vanuit huis zal werken. Mocht de medewerker op een later moment pas gebruik willen maken van het thuiswerken kan de medewerker zijn benodigdheden aanvragen via het aanvraagformulier hardware op de Scania World app.

Schades en/of diefstal van de hardware dient bij de afdeling Digitalization & IT direct te worden gemeld. De IT procedure is van toepassing op de naleving van hardware, e-mailgebruik en software.

Bereikbaarheid: Hoe wordt er gewerkt?
Iedere medewerker dient op de hybride werkplek internettoegang beschikbaar te hebben. De medewerker is via de zakelijke mobiele telefoon en per e-mail en andere gebruikelijke applicaties van Scania (denk aan Microsoft Teams) tijdens de normale werkuren bereikbaar.

In het geval van telefonisch contact met derden moet een werkomgeving zonder achtergrondgeluiden (bijv. straatgeluiden, huishoudelijke apparaten, andere mensen in het huishouden) worden gewaarborgd. De werkplek dient voorzien te zijn van een neutrale achtergrond (of in Teams voorzien te zijn van ….)

Frequentie van het werken vanuit huis: Hoeveel en wanneer?
Het is mogelijk tot 40% van de arbeidstijd vanuit huis te werken; de andere 60% werkt de medewerker op een Scania locatie. De leidinggevende zal beslissen of de aanvraag voor hybride werken passend is voor de werkzaamheden binnen de functie als ook voor de frequentie van het werken vanuit huis. Medewerkers met een mobiele functie mogen ook tot 40% van de arbeidstijd vanuit huis werken. Deze doelgroep is echter niet gehouden aan de verplichting de resterende arbeidstijd op een Scania locatie aanwezig te zijn.

Het is mogelijk dat er een zekere systematiek ontstaat in de dagen van de week dat men hybride werkt. Dit kan echter nooit als een verworven recht worden beschouwd.

De medewerker zal op verzoek van de werkgever op kantoor werkzaam zijn indien dit organisatorisch noodzakelijk is. Dit kan betekenen dat de medewerker die week niet vanuit huis kan werken. De werkgever behoudt zich het recht voor om een hybride werkdag te weigeren of in te trekken omwille van een noodzakelijke aanwezigheid op kantoor of werkvergaderingen. De medewerker kan de niet gewerkte hybride dagen niet opsparen en op een later moment opnemen.

Werk- en rusttijden
Ongeacht de plaats waar de medewerker werkzaam is, blijft de regelgeving inzake werk- en rusttijden onveranderd.

De medewerker die vanuit huis werkt dient zijn werk te organiseren binnen de kaders van de binnen Scania geldende werktijden. De werktijden zijn gedocumenteerd in het personeelshandboek. Een uitzondering op de geldende werktijden dient in de individuele schriftelijke hybrideovereenkomst te worden overeengekomen.

Iedere afdeling is verantwoordelijk voor een bezetting van maandag tot en met vrijdag. tussen 8.00 uur en 17.00 uur.

Psychosociale aspecten
Wanneer de medewerker vanuit huis werkt, kan het gebrek aan communicatie en uitwisseling met collega’s een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Dit geldt des te meer naarmate het werk vaker vanuit huis wordt gedaan. Het is de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf om met de leidinggevende en/of het team een communicatieritme te bepalen dat nodig is om dit risico te voorkomen. Als een medewerker ontdekt dat hij/zij last heeft van een gebrek aan contact met collega’s, moet hij/zij contact opnemen met de leidinggevende en indien nodig afzien van het hybride werken.

Ziekte en ongeval
Bij arbeidsongeschiktheid dient de medewerker een half uur voor aanvang van de werkzaamheden per telefoon (geen SMS-bericht, geen WhatsApp, geen e-mail) de leidinggevende informeren.

De medewerker is bij werken vanuit huis verzekerd voor een ongeval. Een ongeval gedurende de werktijd wordt beschouwd als een bedrijfsongeval.

Ongevallen en bijna ongevallen dienen direct bij de leidinggevende en HR gemeld te worden middels het gebruik van de TIA app. De app kan geworden gedownload op de mobiele telefoon. Handleiding voor het downloaden en gebruik van de TIA app is te vinden op Reach/ Scania World App.

Wanneer blijkt uit de ongevallen rapportage dat het ongeval in privé omstandigheden is ontstaan zal het niet als een bedrijfsongeval worden aangemerkt. De verzekeraar dient tevens het arbeidsongeval te erkennen.

Bescherming van gegevens
De medewerker is verplicht om alle bedrijfsdocumenten die nodig zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden op de hybride werkplek, geheim te houden. Ze mogen niet onbeheerd worden achtergelaten op de werkplek of toegankelijk worden gemaakt voor derden, inclusief gezinsleden, in welke vorm dan ook. Bij het verlies van bestanden of gegevens dient direct de leidinggevende op de hoogte te worden gesteld.

Zakelijke documenten mogen niet op openbare of vrij toegankelijke plaatsen worden verwijderd. Documenten mogen enkel op een Scania locatie worden weggegooid. Bij het verlaten van de werkplek moet de PC/laptop worden vergrendeld (pauzes, toiletbezoek, enz.).

De medewerker dient zorgvuldig om te gaan met de door Scania ter beschikking gestelde middelen. Het is de medewerker verboden om deze middelen ter beschikking te stellen aan derden, waaronder familieleden. De medewerker is verplicht de relevante IT instructies van Scania op te volgen zodat er veilig kan worden gewerkt, denk hierbij aan het gebruik van de juiste systemen, beveiliging, transport en opslag van gegevens.

De medewerker is aansprakelijk voor alle schade die opzettelijk of door nalatigheid aan Scania eigendommen wordt toegebracht. Met betrekking tot de hybride werkplek kan de medewerker met name aansprakelijk zijn voor het verlies of de beschadiging van IT-materiaal. Hetzelfde geldt voor het verlies of de diefstal van bedrijfsgegevens.

Vergoeding

Reiskosten
Voor de dagen dat de medewerker vanuit huis zijn werkzaamheden verricht zal de vaste reiskostenvergoeding worden aangepast. In de individuele overeenkomst wordt omschreven hoeveel dagen per week de medewerkers vanuit huis werkt. Over deze dagen worden geen reiskosten berekend.

Indien een medewerker op vraag van de leidinggevende meer dagen werkzaam is op kantoor dan overeengekomen in de thuiswerk overeenkomst dan kan de medewerker zijn km declareren via Rydoo.

Vergoeding
De medewerker ontvangt per gewerkte dag vanuit huis een vergoeding van € 2.35 netto.
In de individuele overeenkomst wordt omschreven hoeveel dagen per week de medewerkers vanuit huis werkt. Over deze dagen ontvangt de medewerker een vergoeding.

Indien de fiscale regelgeving wijzigingen doorvoert, behoudt Scania zich het recht voor de in dit artikel gestelde bedrag te wijzigen.

Aanvraagprocedure
Zoals eerder in dit beleidsstuk aangegeven zal er per medewerker een aanvullende overeenkomst worden opgemaakt waarin de afspraken op individueel niveau zullen worden vastgelegd. Deze overeenkomst zal worden opgemaakt wanneer ook de hybride werkplek (thuis) kan worden aangeboden. HR zal gefaseerd de leidinggevenden benaderen om de gemaakte afspraken tussen de leidinggevenden en hun medewerkers te gaan verwerken in een overeenkomst. Vanaf de introductie van dit beleidsstuk tot het moment van het tekenen van de individuele overeenkomst kan een periode zitten. We verwachten in de tussentijd dat iedereen zich conformeert aan het beleid en de mondelinge afspraken die zij met elkaar maken.

Incidenteel thuiswerken
Voor medewerkers die incidenteel thuiswerken (dat betekent niet wekelijks), geldt dat zij geen aanvraag voor een hybrideovereenkomst hoeven in te dienen, zoals vermeld in het hoofdstuk Aanvraagprocedure.

De procedure Hybride werken, is ook van toepassing op de medewerkers die incidenteel thuiswerken, met uitzondering van de  bepalingen inzake inrichting werkplek en vergoedingen.

De (basis) voorwaarden voor incidenteel thuiswerken zijn vastgelegd in de bepaling Overeenkomst.

De medewerker vraagt uiterlijk één werkdag voorafgaand aan de gewenste thuiswerkdag akkoord aan bij de leidinggevende.

De medewerker dient de schriftelijke adviezen van Scania te volgen voor een gezonde thuiswerksituatie. De ‘checklist thuiswerken’ dient hiervoor gebruikt te worden. De checklist hoeft niet te worden ingeleverd voor incidenteel thuiswerken.

Mocht incidenteel thuiswerken een vast karakter krijgen dan dient er alsnog een aanvraag voor structureel thuiswerken gedaan te worden. De medewerkers en de leidinggevende zijn verantwoordelijk hierop toe te zien.

Sancties
Bij het niet naleven van de hierboven beschreven richtlijnen kan aan de medewerker de mogelijkheid tot werken vanuit huis tijdelijk of definitief ontzegd worden.

Beëndiging hybride werken
De individuele overeenkomst voor thuiswerken kan door elk van de partijen te allen tijde opgeheven worden, zonder opzeggingstermijn of vergoeding.

Scania kan deze procedure eenzijdig wijzigen of opzeggen als gevolg van praktische noodzaak, economische redenen, wijzigingen in de wetgeving of wijziging in de organisatie van het werk.

In het kader van continu verbeteren vindt Scania het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mening van de medewerkers. Daarom wordt er periodiek bij Scania een Medewerkersonderzoek gehouden.

Door middel van dit onderzoek krijgt de medewerker de kans om (anoniem) een mening te geven over verschillende onderdelen van de organisatie. De doelstelling van dit onderzoek is om verbeteringen door te voeren op punten waarop de medewerkers aangeven dit het meeste nodig vinden.

Vanuit het onderzoek worden door de afdelingen zelf in overleg actieplannen opgesteld om in de praktijk opvolging te geven aan het verbeteren van de door de medewerkers aangegeven verbeterpunten.

Medewerkers van 60 jaar of ouder kunnen verzoeken om deel te gaan nemen aan het Generatiepact (Conform artikel 105 CAO).  Het Generatiepact is een regeling die oudere medewerkers in staat stelt minder uren te werken met volledig behoud van pensioenopbouw.

Voor meer informatie over het Generatiepact verwijzen wij naar de CAO of medewerker kan meer informatie opvragen bij de afdeling HR.

Ziek- & Hersteld melding

Medewerker dient zichzelf op de eerste ziektedag, uiterlijk een half uur voordat de dienst begint, telefonisch (mondeling, niet via een bericht) bij zijn directe leidinggevende (dan wel plaatsvervanger) ziek te melden. Tenzij er specifieke afwijkende afspraken gemaakt zijn met medewerkers bij wie zij zich ziek moeten melden. In dit geval geldt dan dat de medewerker zich tot betreffende persoon moet wenden.

Indien de medewerker tijdens werktijd ziek naar huis vertrekt, meldt hij zich persoonlijk bij zijn directe leidinggevende.

Wanneer de leidinggevende zich in het buitenland bevindt, meldt de medewerker zich ook ziek bij de afdeling HR.

Bij de ziekmelding vermeldt de medewerker (voor zover mogelijk):

  • de vermoedelijke duur van de ziekte
  • zijn (verpleeg-) adres en telefoonnummer
  • of hij onder behandeling is van een arts
  • bij ziekmelding vanuit vakantieadres dient verblijfplaats, telefoon en behandelend arts te worden opgegeven.

De leidinggevende meldt de medewerker ziek in het verzuimregistratiesysteem Camas. De medewerker ontvangt per e-mail een bericht met een link om zijn verzuimdossier in te zien. Vervolgens vult de medewerker de dynamische intake in. Deze intake is een vertrouwelijke omgeving en uitsluitend zichtbaar voor de Arbodienst. De verzuimconsulent neemt contact op met de medewerker en maakt samen met de leidinggevende afspraken over de re-integratie.

De leidinggevende meldt de medewerker weer (gedeeltelijk) hersteld in Camas.

Ziekmelding vanuit het buitenland

Al het bovenstaande geldt ook bij ziekmelding vanuit het buitenland. Tevens dient de medewerker zo spoedig mogelijk een lokale arts in te schakelen voor een medische verklaring, voorzien van de volgende gegevens:

  • Aard van de ziekte
  • Verloop van de ziekte
  • Ingestelde therapie (indien van toepassing)
  • Verklaring van medisch ongeschiktheid tot reizen (indien de medewerker langer dan het geplande verblijf in het buitenland moet verzuimen).

Na terugkomst dient de medewerker de betreffende medische gegevens te overhandigen aan de Arbodienst.

Thuisblijven

Tijdens een ziekmelding blijft de medewerker thuis tot herstel of tot contact met de Arbodienst heeft plaatsgevonden. Het is alleen toegestaan het (verpleeg-) adres te verlaten voor een bezoek aan de huisarts, de bedrijfsarts of om het werk te hervatten en bij toestemming van Scania.

Het juiste adres

De arbodienst moet de medewerker kunnen bereiken. Daartoe is het nodig dat de medewerker telefonisch bereikbaar is en verder de Arbodienst in de gelegenheid stelt om hem in de woning of op het verpleegadres te bezoeken. De medewerker dient ervoor te zorgen dat wanneer de Arbodienst hem niet thuis aantreft, de Arbodienst op dat adres kan vernemen waar de medewerker is. Indien de medewerker tijdens zijn ziekmelding verhuist of tijdelijk van verpleegadres verandert (bv. door opname in of ontslag uit een ziekenhuis of een andere inrichting) meldt medewerker dit zo spoedig mogelijk aan Scania.

Verblijf in het buitenland

Tijdens arbeidsongeschiktheid moet de medewerker voor een meerdaags verblijf in het buitenland toestemming hebben van Scania, de Arbodienst en/of de uitvoeringsinstelling.

Eigen verklaring

Indien de medewerker een “eigen verklaring” van de Arbodienst ont­vangt, dient hij deze volledig ingevuld en per omgaande aan de Arbodienst terug te (laten) sturen. Deze verplichting geldt ook als de medewerker daartoe zelf niet in staat is of in het ziekenhuis is opgenomen.

Op het spreekuur komen

De medewerker geeft gehoor aan een oproep om te verschijnen op het spreekuur van de bedrijfsarts of door Scania aangewezen specialist. Indien de medewerker van plan zou zijn op die dag of op een latere dag zijn werkzaamheden te hervatten dan zal in overleg met leidinggevende en de Arbodienst bepaald worden of de oproep kan komen te vervallen.

Indien de medewerker een geldige reden tot verhindering heeft (bv. ziekenhuisopname), dient de medewerker dit onmiddellijk aan Scania en de Arbodienst mede te delen.

Raadpleeg de huisarts

Het is in het belang van de medewerker dat hij zich binnen redelijke termijn onder behandeling van zijn huisarts stelt en de voorschriften van deze arts opvolgt. Indien het advies van de huisarts niet overeenkomt met dat van de bedrijfsarts is het advies van de bedrijfsarts leidend.

Genezing niet belemmeren

Bij arbeidsongeschiktheid moet de medewerker zich zo gedragen, dat daardoor de genezing niet wordt belemmerd. Scania is bevoegd bij belemmering van de genezing (dat kan bijv. zijn door niet aan de re-integratie mee te werken, een gevaarlijke sport te beoefenen, deel te nemen aan feestavonden of zware lichamelijke arbeid te verrichten in en om het huis of elders) de salarisdoorbetaling te beperken of te staken.

Het verrichten van werkzaamheden

Bij arbeidsongeschiktheid mag de medewerker geen arbeid verrichten, behalve voor zover het werkzaamheden betreft, die voor het herstel van de gezondheid zijn voorgeschreven, of waarvoor hij toestemming heeft verkregen van de bedrijfsarts of uitvoeringsinstelling.

Hervatten bij herstel

Zodra de medewerker geheel of gedeeltelijk is hersteld, zal hij zijn werk hervatten, of in overleg met zijn leidinggevende en de Arbodienst zoeken naar vervangende passende werkzaamheden. Het is niet nodig om te wachten op een opdracht tot werkhervatting. De datum van de gehele of gedeeltelijke werkhervatting wordt door de leidinggevende geregistreerd in Camas

Herstelmelding vindt de dag vóóaanvang van de werkzaamheden plaats.

Bezwaren tegen hersteldverklaring

Wanneer de bedrijfsarts heeft verklaard dat de medewerker het werk geheel of gedeel­telijk kan hervatten en de medewerker is het daarmee niet eens, dan kan de medewerker zijn bezwaren direct aan de bedrijfsarts kenbaar maken. Scania kan niet beoorde­len of de bezwaren van de medewerker terecht zijn en gaat uitslui­tend af het oordeel van een arts. Dit heeft tot gevolg dat indien de medewerker ondanks het advies van de Arboarts niet zijn werkzaamheden hervat, dit als ongeoor­loof­de afwezigheid zal worden beschouwd. De medewerker kan, indien hij het niet eens is met het oordeel van de Arboarts een second opini­on aanvragen bij de uitvoeringsinstelling UWV. De bedrijfsarts geeft aan hoe en waar de medewerker de uitvoeringsinstelling kunt bereiken. De kosten van een second opinion bij het UWV worden in rekening gebracht bij degene die om dit tweede oordeel vraagt.

Informatieverstrekking aan Scania

De Arbodienst informeert Scania over het verloop van de arbeidsongeschiktheid. Behoudens toestemming van medewerker zal de Arbodienst, gelet op het medisch beroepsge­heim, alleen informatie doorgeven aan Scania die van belang kan zijn voor het onderzoek naar de mogelijkheden van passend werk bij Scania.

Sancties

Indien de Arbodienst een overtreding van de controle­voorschriften constateert, dan wel indien de medewerker zich onterecht heeft ziekgemeld, wordt Scania hiervan door de Arbodienst in kennis gesteld. Scania is gerechtigd om in geval van overtre­ding van de bepalin­gen van dit reglement passende sancties, (waaronder opschorting van de loondoorbetaling en/of disciplinaire maatregelen tot zelfs ontslag) te treffen.

Salaris

De medewerker behoudt (behoudens wetswijzingen) voor een tijdvak van 104 weken van arbeidsongeschiktheid recht op onderstaande percentages van zijn loon.

  • Gedurende de eerste 6 maanden (gerekend vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid): 100%
  • Gedurende de daaropvolgende periode van 18 maanden: 90%

Gedurende de eerste 12 maanden bedraagt de doorbetaling van salaris bij ziekte ten minste het niveau van de wet minimumloon (WML). In afwijking van bovenstaande wordt

  • aan de medewerker die het werk gedeeltelijk dan wel op arbeid therapeutische basis hervat een periode van maximaal 24 maanden tijdens die periode van werkhervatting 100% van het salaris door Scania doorbetaald.
  • aan de medewerker waarvan is vastgesteld dat die geen kans op herstel heeft en niet beschikt over een resterende verdiencapaciteit gedurende bovenstaande periode van maximaal 24 maanden 100% van het salaris door Scania doorbetaald.

Na 104 weken van arbeidsongeschiktheid vervalt de loondoorbetalingsverplichting van Scania.

Perioden van arbeidsongeschiktheid worden samengeteld indien zij elkaar met een onderbreking van minder dan vier weken opvolgen en er sprake is van arbeidsongeschiktheid met dezelfde oorzaak.

Reiskosten

Indien de medewerker langer dan 1 maand arbeidsongeschikt is en geen (passende) arbeid verricht, dan zal de medewerker over deze periode geen reiskosten ontvangen. De periode van 1 maand wordt berekend vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid. Wanneer medewerker weer (passende) arbeid verricht, dan zal medewerker weer reiskosten ontvangen.

Opbouw vakantiedagen bij ziekte

Medewerker behoudt tijdens arbeidsongeschikt de volledige opbouw van zijn vakantiedagen.

Opbouw ADV dagen bij ziekte

Indien de medewerker langer dan 1 maand arbeidsongeschikt is en geen 39 of 40 uur per week (passende) arbeid verricht, dan zal de medewerker over deze periode geen ADV opbouwen. ADV uren worden opgebouwd na 38 uur per week. De periode van 1 maand wordt berekend vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid.  Wanneer medewerker weer 100% (passende) arbeid verricht gaat medewerker weer arbeid ADV opbouwen.

Opbouw inzetbaarheidsuren bij ziekte

Als de werknemer op een peildatum langer dan 12 maanden volledig arbeidsongeschikt is, krijgt hij geen inzetbaarheidsuren toegekend.

Opname vakantie tijdens ziekte

Voor zieke medewerkers is het opnemen van vakantie van belang, omdat vakantie ook voor hen een recuperatiefunctie heeft. Zieke medewerkers zijn (in beginsel) gehouden tot re-integratie. Voor deze re-integrerende medewerkers heeft vakantie hetzelfde doel als voor gezonde medewerkers, namelijk recuperatie: herstellen, c.q. uitrusten van verplichtingen voortvloeiende uit de dienstbetrekking, ook al zijn dat andere verplichtingen dan het verrichten van de eigen arbeid.

Als de zieke medewerker tijdelijk vrijgesteld wil worden van zijn verplichting tot re-integratie dient hij vakantie op te nemen net als de (gezonde) medewerker die tijdelijk wil worden vrijgesteld van zijn arbeidsverplichtingen.

Voor de gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker betekent dit dat bij opname van vakantie voor de volledige arbeidsduur vakantie moet worden opgenomen. Er geldt voor deze medewerkers volledige opbouw, dus bij opname is het dan ook logisch dat er voor de volledige arbeidsduur vakantie wordt opgenomen.

Voor iedere medewerker bestaat de mogelijkheid om op eigen verzoek een afspraak met de bedrijfsarts te maken, los van het feit of er sprake is van verzuim. Deze afspraak kan gemaakt worden via de leidinggevende, HR of zonder tussenkomst van de werkgever, via de arbodienst. Tijdens deze afspraak kan de medewerker werk gerelateerde problematiek voorleggen aan de bedrijfsarts en advies vragen hoe hiermee om te gaan. Denk aan vragen over de gezondheid in relatie tot het kunnen uitoefenen van het werk en bij dreigend verzuim. Een ander voorbeeld zijn zorgen over lichamelijke en psychische belastingen op de werkvloer, bijvoorbeeld in geval van terugkerende rug- of knieklachten tijdens het werk. Hetgeen besproken is blijft vertrouwelijk, zonder instemming van de medewerker wordt er door de bedrijfsarts geen informatie gegeven aan Scania.
Wanneer een medewerker 3 maal verzuimt in een periode van 12 maanden dan zal er een gesprek plaatsvinden tussen de leidinggevende en de medewerker. Frequent verzuimers hebben een verhoogde kans om langdurig verzuimer te worden. Hierdoor wordt frequent verzuim gezien als signaal om vroegtijdig actie te ondernemen om langdurige uitval te voorkomen. In het frequent verzuim gesprek zal dieper worden ingegaan op het verzuim om te achterhalen of er een achterliggende oorzaak is. Dit kan werk gerelateerd zijn, privé of medisch
Iedere medewerker heeft een belangrijke rol in zijn eigen toekomstig succes en dat van Scania, welk functie medewerker ook uitvoert en ongeacht of de medewerker direct in contact staan met de klant of anderen hierbij ondersteunen. Open en eerlijke feedback tussen de medewerker en de leidinggevende is essentieel. We hebben allemaal een duidelijk inzicht nodig in hoe we het doen, wat er wordt verwacht, wat de mogelijkheden tot ontwikkeling zijn en welke rol we spelen in het succes van onze afdeling of werkplaats en uiteindelijk dat van Scania in het algemeen.

Medewerkers bij Scania nemen jaarlijks deel aan het Performance & Goals proces (P&G). Dit proces gebruiken we om doelen te stellen en de voortgang en resultaten te bespreken. Het proces verloopt volgens de volgende stappen:

1.    Doelstellingen formuleren (1 december – 31 maart):

Samen met de leidinggevende formuleert de medewerker minimaal twee prestatiedoelen en één persoonlijk ontwikkelingsdoel.
Tijdens dit gesprek worden ook afspraken gemaakt over hoe en wanneer de voortgang gedurende het jaar wordt gevolgd. Het P&G-proces wordt weergegeven in de tijdlijn van MySuccess. Aan de hand van deze tijdlijn bespreek je regelmatig de voortgang van de gestelde doelen met je leidinggevende.

2.    Self-assessment en manager-assessment (vanaf 15 november):

De medewerker beoordeelt zijn of haar eigen prestaties en vult het self-assessment in. De leidinggevende vult het manager-assessment in en beoordeelt de medewerker op basis van de prestatie- en ontwikkelingsdoelen, evenals op onze kernwaarden. Voor medewerkers met een leidinggevende rol wordt daarnaast het functioneren binnen het leiderschapsmodel geëvalueerd.

3.    Kalibratiesessies (1 januari – 15 februari):

De leidinggevenden bespreken in teamverband met hoger leidinggevende tijdens een kalibratiesessie de prestaties en het toekomstige potentieel van zijn of haar team.

4.    Evaluatiegesprek (15 februari – 31 maart):

De leidinggevende en medewerker bespreken het afgelopen jaar in een evaluatiegesprek. Tijdens dit gesprek worden ook de doelen voor het nieuwe jaar vastgesteld.

Gedurende het jaar werkt de medewerker actief aan de gestelde doelen en worden deze indien nodig bijgesteld tijdens reguliere één-op-één gesprekken met de leidinggevende.

Scania vindt het belangrijk om voor alle medewerkers de carrièremogelijkheden binnen de organisatie zo groot en transparant mogelijk te maken. We bieden elke medewerker de mogelijkheid om te solliciteren op openstaande vacatures binnen ons bedrijf. Hieronder volgt een overzicht van het interne sollicitatieproces:

1.    Oriënterend Gesprek:

Medewerkers die geïnteresseerd zijn in een interne functie kunnen een oriënterend gesprek aanvragen bij de afdeling Recruitment. Dit eerste gesprek kan plaatsvinden zonder kennisgeving aan de huidige manager.

2.    Intakegesprek:

Na het oriënterende gesprek volgt een intakegesprek met Recruitment. Tijdens dit gesprek worden de geschiktheid en interesse van de kandidaat verder besproken. Na afloop van dit gesprek dient de kandidaat zijn/haar leidinggevende te informeren over de interne sollicitatie.

3.   Informatie aan Leidinggevende:

Het is belangrijk dat de leidinggevende (LG) op de hoogte wordt gebracht wanneer een medewerker intern solliciteert. Dit zorgt voor transparantie en maakt het mogelijk om eventuele gevolgen voor de huidige functie en afdeling te bespreken.

4.    Vervolgstappen:

Indien de kandidaat potentieel geschikt wordt bevonden, volgen verdere gesprekken en evaluaties volgens de standaard wervingsprocedure. De leidinggevende blijft gedurende het proces op de hoogte van de voortgang.

Door deze stappen te volgen, streven we ernaar om een eerlijk en transparant sollicitatieproces te waarborgen, waarbij zowel de belangen van de medewerker als die van de organisatie worden gerespecteerd.

Wanneer een interne en externe kandidaat dezelfde gebleken geschiktheid hebben, kiest Scania altijd voor de interne kandidaat.

Klik hier voor de actuele vacatures binnen Scania,

Het vinden van goed gekwalificeerde en ervaren medewerkers blijft uitdagend.  Daarom stimuleert Scania haar medewerkers om actief mee te zoeken naar nieuwe collega’s. Wanneer een medewerker een nieuwe geschikte collega aanbrengt dan heeft de medewerker recht op een aanbrengpremie.

Bij het aanbrengen van een medewerker voor een functie in de werkplaats.

Ontvangt de medewerker die de sollicitant heeft aangebracht bruto € 1000,- na ondertekening contract.

Na een dienstverband van 6 maanden krijgt de medewerker die de sollicitant heeft aangebracht opnieuw een premie van bruto € 2000,-.

Bij het aanbrengen van een eerste medewerker voor een functie op het hoofdkantoor of sales

Ontvangt de medewerker die de sollicitant heeft aangebracht bruto € 500,- na ondertekening contract.

Na een dienstverband van 6 maanden krijgt de medewerker die de sollicitant heeft aangebracht opnieuw een premie van bruto € 500,-.

Bij het aanbrengen van een tweede medewerker voor een functie op het hoofdkantoor of sales

Ontvangt de medewerker die de sollicitant heeft aangebracht bruto € 1000,- na ondertekening contract.

Na een dienstverband van 6 maanden krijgt de medewerker die de sollicitant heeft aangebracht opnieuw een premie van bruto € 1000,-.

Voorwaarden

  • Aanmelding van kandidaat aan de wervende manager of HR vóór het eerste sollicitatiegesprek heeft plaatsgevonden
  • De sollicitant dient bij het eerste gesprek aan te geven door welke medewerker van Scania hij is doorgestuurd.
  • Deze premie is niet geldig voor het aanbrengen van personeel die in het verleden al bij Scania in dienst is geweest of van personeel voor tijdelijke opdrachten of voor het aanbrengen van stagiaires, uitzendkrachten, detachering en vakantiekrachten.

Wanneer een sollicitant in eerste instantie via uitzendbasis tewerkgesteld wordt zal de volledige aanbrengpremie zoals hierboven worden toegekend aan medewerker op het moment dat de sollicitant een Scania contract ontvangt.

Leidinggevenden kunnen geen aanspraak maken op een aanbrengpremie voor het aanbrengen van een nieuwe medewerker in hun eigen vestiging of afdeling.

Scania is een voorstander van de ontwikkeling van haar medewerkers. Dit doen we bij Scania door samen aan de slag te blijven gaan met het ontwikkelen van vaardigheden en competenties.

Middels het systeem MyCompass heeft de medewerker eenvoudig toegang tot verschillende mogelijkheden om hier actief mee aan de slag te gaan. Artikelen, e-learnings, video’s, virtuele –  en klassikale trainingen zijn hierin beschikbaar. Er zijn daarnaast voor de meest voorkomende functies duidelijke leerpaden voorzien.

Naast functionele trainingen moedigt Scania haar medewerkers aan actief aan de slag te gaan met het creëren van eigen leerdoelstellingen op basis van eigen interesses en deze te bespreken met de leidinggevende (bijvoorbeeld tijdens de P&D) om zo samen tot het beste ontwikkelplan voor de medewerker te komen.

In de Scania World app zijn een aantal collectieve trainingen terugvinden met een directe link naar MyCompass. Ook relevante algemene L&D informatie is in het L&D deel van de Scania World app opgenomen.

Voor bepaalde functies is bijblijven op technisch gebied essentieel en kan een certificering van belang zijn voor medewerker en Scania, zoals bijvoorbeeld het APK certificaat. Scania faciliteert diverse trainingen om ervoor te zorgen dat de medewerkers bij Scania vakbekwaam blijven en over de benodigde certificaten beschikken om hun functie veilig en naar behoren uit te kunnen voeren. De kosten voor deze scholing worden vergoed door Scania en worden medewerkers in de gelegenheid gesteld deze scholing te volgen onder werktijd.

Voor bepaalde trainingen kan er een terugbetalingsregeling van toepassing zijn. Meer informatie hierover kan je terug vinden in hoofdstuk 14.3.

De manager is verantwoordelijk voor de inschrijving van de Scania Benelux training via MyCompass. HR L&D beheert MyCompass en draagt zorg voor de verdere communicatie en afhandeling van de training. Voor bepaalde trainingen is een vooropleiding / kennisniveau vereist. Voldoet de deelnemer niet aan de deelname-eis, dan behoudt de trainer / afdeling HR L&D het recht om de deelnemer niet toe te laten aan de opleiding. Ga voorafgaand aan de inschrijving dus goed de eventuele voorwaarden na.

Op het moment dat het een externe training betreft draagt de manager, conform de goedkeuringsstaffel, zorg voor de aanmelding van de externe / specialistische training en bevestigt deze per e-mail bij HR. HR draagt, waar nodig, zorg voor het opmaken en versturen van een studieovereenkomst.

Een medewerker die een opleiding wil volgen kan voor vergoeding in aanmerking komen als deze  naar het oordeel van Scania van waarde is voor Scania.

Er bestaat een onderscheid tussen Scania trainingen en externe / specialistische trainingen. Scania trainingen worden goedgekeurd door de direct leidinggevende (tenzij anders in de beschrijving is aangegeven). Externe / specialistische trainingen zijn veelal maatwerk en worden enkel goedgekeurd, conform de volgende staffel:

  • < € 1.000,- direct leidinggevende accordeert.
  • € 1.000,- — € 2.500,- direct leidinggevende & direct leidinggevende +1 & HR accorderen
  • > € 2.500,- direct leidinggevende & direct leidinggevende +1 & MT & HR accorderen

Er is een studieovereenkomst van toepassing bij:

  • BBL-trajecten
  • Behalen van het rijbewijs C/CE
  • Externe trainingen vanaf € 1.000,- (mits aan de wettelijke geldingsvoorwaarden is voldaan)
  • Scania trainingen vanaf € 5.000.- (mits aan de wettelijke geldingsvoorwaarden is voldaan)

In de studieovereenkomst wordt vermeld welke kosten zullen worden vergoed en welke regels van terugbetaling van toepassing zijn in geval van: tussentijdse beëindiging van de studie; dan wel beëindiging van het dienstverband, tijdens of na afloop van de studie.

Voor studies die geen directe waarde voor het bedrijf hebben, bestaat de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een bijdrage in de kosten. De toekenning en hoogte zal van geval tot geval worden vastgesteld. De bijdrage is bedoeld als stimulans. De beslissing over het al dan niet toekennen van de bijdrage berust bij het MT. De vraag of door Scania een bijdrage in de kosten wordt geleverd, wordt alleen aan het MT voorgelegd na een positief advies van de direct leidinggevende en van HR.

De medewerker ontvangt bericht of de studie al dan niet voor vergoeding in aanmerking komt. In geval van afwijzing gebeurt dit met opgave van redenen.

Betaling

Scania betaalt – bij wijze van renteloos voorschot – de aan de opleiding of cursus verbonden studiekosten. Onder studiekosten wordt verstaan het inschrijf- of cursusgeld, studieboeken, studiemateriaal en examengelden tot en met het eerste (praktijk)examen. De kosten voor eventuele herexamens worden niet vergoed.

Betaling zal gebeuren na ondertekening van de studieovereenkomst en akkoord voor de kosten. De geaccordeerde factuur kan rechtstreeks t.a.v. Scania worden toegezonden, waarna Scania voor betaling van de factuur zal zorgdragen. Vergoeding van de gemaakte kosten aan boeken en al betaalde facturen gebeurt op declaratiebasis.

De medewerker hoeft het door Scania voor de opleiding of cursus voorgeschoten bedrag niet terug te betalen, als het aan de opleiding verbonden examen met succes is afgelegd en de medewerker drie jaar na het halen van het examen nog in dienst is bij Scania.

Bij voortijdige beëindiging van de studie, het niet behalen van het diploma dan wel het beëindigen van het dienstverband tijdens de studie, dient de al ontvangen vergoeding volledig te worden terugbetaald.

Als de medewerker de opleiding niet geheel volgt of helemaal niet volgt zonder geldige reden, moeten alle door Scania gemaakte opleidingskosten door de medewerker volledig worden terugbetaald.

Bij beëindiging van het dienstverband op eigen verzoek of wegens dringende redenen binnen 3 jaar na afloop van de studie of cursus gelden ten aanzien van de terugbetaling van de studiekostenvergoeding als regel de volgende richtlijnen:

  • bij vertrek binnen 12 maanden: 100%
  • bij vertrek binnen 12 – 24 maanden: 66%
  • bij vertrek binnen 24 – 36 maanden: 33%

Het terug te betalen bedrag zal worden ingehouden op het salaris. Als het salaris ontoereikend is om het terug te betalen bedrag volledig te voldoen, dient het resterende bedrag door medewerker binnen twee weken na het einde van het dienstverband aan Scania te worden overgemaakt. Scania heeft daarnaast het recht om de terugbetaling van de studiekosten met het nog door de medewerker netto emolumenten (zoals winstdeling) bij einde dienstverband te verrekenen.

Als ter afsluiting van de gevolgde studie een diploma of certificaat wordt uitgereikt, dient ter completering van het dossier hiervan een kopie naar HR te worden gezonden.

Overname studiekosten

Wanneer Scania studiekosten overneemt van nieuwe medewerkers zal de datum van indiensttreding de startdatum zijn van de studieovereenkomst.

Bij het volgen van studies, zoals 2e of 1e Bedrijfsauto Technicus en Diagnose Technicus, wordt bij aanvang door het opleidingsinstituut een praktijkovereenkomst verstrekt. Een kopie van de getekende overeenkomst dient zo spoedig mogelijk na aanvang van de studie opgestuurd te worden naar de afdeling HR.

Medewerkers die deelnemen aan een interne of externe training, welke overdag plaatsvindt, mogen volgens de Arbowetgeving niet worden ingeroosterd voor een avonddienst.

De servicemanager dient hierop toe te zien en te communiceren naar de desbetreffende medewerker.

Slechts met instemming van de medewerker kan in overleg met zijn direct leidinggevende hiervan afgeweken mits dit is toegestaan volgens de arbeidstijdenwet (max. 12 uur arbeidstijd per dag).

Als feestdagen worden

Ter stimulering tot het volgen van functiegerichte opleidingen kent Scania een premie toe bij het succesvol afronden van een functiegerichte opleiding.

Toekenning premie

Toekenning van een premie is van toepassing op opleidingen die functiegericht zijn en zowel in het belang zijn van de medewerker als in dat van de onderneming met als   doel te komen tot een meer uitgebreide functieontwikkeling.

Opleidingen – Bruto bedrag
1e bedrijfsautotechnicus EBAT – € 1000,- na behalen diploma

€ 1000,- na dienstverband 1jr.

Diagnose technicus / Technisch specialist (MBO4 – € 200,-

Behalen + verlengen APK-certificaat zware voertuigen – € 75,-

Behalen + verlengen Tachochraaf certificaat – € 150,-

Behalen + verlengen BHV-certificaat – € 50,-

Leermeester – € 75,-

Opleidingen/cursussen welke niet voorkomen in deze opsomming komen niet in aanmerking voor een eenmalige vergoeding.

Aanvraag diploma premie

De direct leidinggevende dient bij het behalen van een diploma een kopie van het diploma te mailen naar de afdeling HR. Zij dragen zorg voor het uitbetalen van de premie aan de betrokkene. De uitbetaling geschiedt via de salarisadministratie.

Scania vergoedt een eenmalig bedrag van € 600,- netto voor de aankoop van een laptop, wanneer deze nodig is voor het volgen voor een door Scania noodzakelijke gevonden studie, aan die medewerkers die geen Scania laptop ter beschikking hebben gekregen. Hierbij dient de medewerker aan te tonen dat de laptop noodzakelijk is om de studie te kunnen volgen. Mocht de medewerker een duurdere laptop aanschaffen, dan dient men de overige kosten zelf te betalen. De laptopvergoeding wordt 1 keer per 5 jaar door Scania vergoedt. Hiervoor zal door de afdeling HR een laptopovereenkomst worden opgesteld.

De betaling gebeurt na inlevering van een declaratie aan de afdeling HR met de originele nota’s en bewijs van noodzaak voor de aanschaffing van de laptop door het opleidingsinstituut. HR stelt de laptopovereenkomst op. Pas na ondertekening van de laptopovereenkomst door de medewerker zal Scania tot betaling overgaan.

Wanneer de medewerker stopt met zijn opleiding, de opleiding binnen 5 jaar niet heeft behaald of tijdens zijn studie op eigen verzoek uit dienst gaat, moet de laptopvergoeding door de medewerker volledig worden terugbetaald. Bij beëindiging van het dienstverband op eigen verzoek of wegens dringende redenen binnen 3 jaar na afloop van de studie of cursus gelden ten aanzien van de terugbetaling van de studiekostenvergoeding de volgende richtlijnen :

  • bij vertrek binnen 12 maanden: € 500,-
  • bij vertrek binnen 12-24 maanden: € 300,-
  • bij vertrek binnen 24-36 maanden: € 200,-

Bij dienstverbanden van 10, 12½, 20, 25, 30, 40 en 50 jaar voorziet Scania een jubileum.

Onder voorbehoud van verandering van fiscale vrijstellingen ontvangt de medewerker een jubileumuitkering als volgt:

  • bij 12½-jarig jubileum : 1 week salaris bruto + € 50 uit het jubileumfonds
  • bij 25-jarig jubileum : 1 bruto maandsalaris netto + € 100 uit het jubileumfonds
  • bij 40-jarig jubileum : 1 bruto maandsalaris netto + € 150 uit het jubileumfonds

Voor de overige jubilea geldt dat Scania op een passende wijze aandacht besteed aan het jubileum.

Voor de bepaling van het aantal dienstjaren wordt rekening gehouden met alle dienstjaren die zijn doorgebracht bij (rechtsvoorgangers van) Scania.

De berekening van de genoemde eenmalige jubileumuitkering geschiedt op basis van het maandsalaris, dat wordt genoten op de dag, van het desbetreffende jubileum.

Bij heuglijke gebeurtenissen ontvangt medewerker van Scania een passende attentie. Onder heuglijke gebeurtenissen wordt bijv. verstaan de geboorte van uw kind. Dit geldt ook voor onplezierige gebeurtenissen in uw leven, zoals langdurige ziek, ziekenhuisopname en overlijden.

Medewerker dient er zelf zorg voor te dragen dat er een (kopie) kaart bij uw leidinggevende terechtkomt en/of uw leidinggevende persoonlijk informeert zodat deze op de hoogte is.

Het Pensioen bij Scania is (verplicht) ondergebracht bij het pensioenfonds PMT

(Artikel 93 cao Motorvoertuigbedrijf en Tweewielerbedrijf). Op www.bpmt.nl is meer informatie over de pensioenregeling te vinden.

Op datum van indiensttreding en/of bij het bereiken van de toetredingsleeftijd (18 jaar) zal medewerker worden opgenomen in de collectieve pensioenregeling.

Pensioenpremie

Voor de berekening van de pensioenpremie wordt er uitgegaan van het salaris per 1 januari (of latere datum van indiensttreding). Met salariswijzigingen gedurende het jaar wordt voor de bepaling van de premie geen rekening gehouden, tenzij medewerker minder of meer uren gaat werken.

Het premiepercentage wordt jaarlijks door pensioenfonds PMT vastgesteld.

De medewerker draagt 36,74% bij aan de door Scania verschuldigde premie onder de basispensioenregeling, door middel van inhouding bij elke uitbetaling van het salaris.

Werkgever heeft voor haar medewerkers een arbeidsongeschiktheidsverzekering, WGA hiaat verzekering, afgesloten. Het jaarloon is gemaximeerd op de WIA loongrens. Het geeft de werknemers een aanvullende vergoeding bij een WGA-vervolguitkering of 80-100% WGA uitkering. De hoogte van de vergoeding hangt af van het jaarloon, arbeidsongeschiktheidspercentage volgens het UWV. Klik voor meer informatie op deze link.

Medewerkers worden automatisch verzekerd (aangemeld) en de premie wordt betaald door werkgever en werknemer.

Voor medewerkers met een salaris boven de WIA-loongrens (=excedentdrempel) is de er de WIA Excedent verzekering afgesloten. Afhankelijk van de situatie van arbeidsongeschiktheid wordt een vergoeding toegekend (jaarloon boven de excedentdrempel x vergoedingspercentage (afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid) x dekkingspercentage 70%).

Medewerkers worden automatisch verzekerd (aangemeld) en de premie wordt betaald door werkgever en werknemer.

Wanneer in het verleden de werknemer kwam te overlijden, bestond er vanuit de sociale zekerheid voor de overblijvende partner recht op een nabestaandenuitkering (ANW) van de overheid. Een aantal jaren geleden is deze regeling echter drastisch gewijzigd. In bepaalde situaties is er nog sprake van een uitkering, maar in veel gevallen niet. Op www.svb.nl kunt u zien of uw partner voor deze uitkering in aanmerking komt.

Om hierin tegemoet te komen, biedt Scania de mogelijkheid deel te nemen aan de collectieve ANW verzekering, ondergebracht bij PMT. De verzekering is bedoeld voor alle Scania medewerkers met een partner. U heeft een partner wanneer u gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap heeft of een samenlevingscontract heeft afgesloten. Als u overlijdt tijdens uw werkzame leven bij Scania, heeft dat gevolgen voor de financiële situatie van uw partner en/of kinderen.  Met het ANW pensioen bij PMT kunt u voor extra inkomsten zorgen naast het partnerpensioen van PMT.

Deelname is vrijwillig. De premiebetaling (per maand) is voor rekening van werknemer, en verloopt via (netto) inhouding op het salaris.

Bij indiensttreding wordt ANW pensioen informatie overhandigd.  Indien de medewerker wil deelnemen,  dient dit schriftelijk te worden doorgegeven.

N.B. ANW pensioen is een verzekering (geen pensioen!), als deelname stopt, heeft uw partner geen recht op uitkering.

Bij het overlijden van een medewerker zal aan de achterblijvende partner of de minderjarige kinderen een overlijdensuitkering wordt uitbetaald. Deze uitkering bestaat uit het loon vanaf de dag na overlijden tot en met de laatste dag van de tweede maand na het overlijden.

Scania heeft een collectieve ongevallenverzekering afgesloten bij Nationale Nederlanden. Deze verzekering is afgesloten voor werk gerelateerde ongevallen met gedeeltelijke invaliditeit of overlijden tot gevolg.  De dekking is 24/7 wereldwijd.

Scania heeft voor de medewerkers die zakelijk op reis gaan een collectieve zaken reisverzekering  afgesloten bij AIG Europe S.A.. De reisverzekering is van kracht in de gehele wereld en verzekert de werknemer tijdens de zakelijke reis.
Voor meer informatie over de reisverzekering kan medewerker per mail, BNL.schade.verzekeringen@scania.com, meer informatie opvragen.

Scania heeft afspraken gemaakt met Centraal Beheer Achmea over aanvullende Personeelsvoorzieningen.

Dit houdt in dat Scania medewerkers kortingen krijgen op verzekeringen en financiële diensten. Hiernaast heeft Centraal Beheer nog andere aanbiedingen, zoals aanvullende services en aanbiedingen op het gebied van o.a. reizen, gemak en mobiliteit.

Op de internetsite van Centraal Beheer Achmea is een gedeelte gereserveerd speciaal voor de Personeelsvoorzieningen via Scania. Klik hier voor meer informatie.

Scania biedt de medewerkers de mogelijkheid tot deelname in een collectieve zorgverzekering aan.

Scania heeft de collectieve zorgverzekering bij twee verschillende aanbieders ondergebracht. Deelname voor werknemers is vrijwillig. De premiebetaling komt geheel voor rekening van de medewerker en verloopt via een maandelijkse inhouding op het salaris.

Jaarlijks worden de medewerkers middels een memo geïnformeerd over het actuele aanbod van de twee partijen.

Scania biedt de medewerkers diverse collectieve ziektekostenverzekering aan:

ONVZ

ONVZ biedt u naast de basisverzekering een ruime keuze uit aanvullende verzekeringen, een tandartsverzekering met verschillende dekkingen en het ONVZ Zorgplan met keuzemogelijkheden.

Meer informatie hierover kunt u vinden op www.onvz.nl. Hier kunt u ook de premie berekenen en de zorgverzekering afsluiten.

ONVZ collectiviteitsnummers is 7132

CZ

CZ biedt u drie verschillende basisverzekeringen (zorgbewust polis, zorg-op-maat-polis en zorgkeuze polis) en de keuze uit meerdere aanvullende pakketten, en een tandartsverzekering.  De aanvullende verzekeringen zijn op maat samengesteld voor het collectief, waardoor u met een collectieve aanvullende verzekering een ruimere vergoeding geniet.

Polissen kunnen worden aangevraagd op www.cz.nl.

Het collectieve nummer 4867440 dient dan te worden meegegeven.

Deelname is vrijwillig.

De premiebetaling komt geheel voor rekening van de medewerker en verloopt via een maandelijkse inhouding op het salaris.

Alternatieve optie – zorgloket voor de mobiliteitsbranche:

Daarnaast kan medewerker er ook voor kiezen om de zorgverzekering via de BOVAG onder te brengen bij OHRA, Zilveren Kruis of bij De Friesland. Medewerker geniet dan korting op de basisverzekering en een scherpe premie op de aanvullende verzekering, tevens ontvangt werknemer de gratis BOVAG plus dekking (bij Zilveren Kruis). Meer informatie hierover op de volgende website: www.bovagzorgpolis.nl/werkgever

Medezeggenschap bij Scania Nederland B.V is georganiseerd via een Ondernemingsraad.

Klik hier voor informatie over de zittende Ondernemingsraad en de notulen van OR overleggen.

Respect voor elkaar geldt voor iedereen. Door het tonen van respect voor elkaar ontstaat een prettige werkomgeving waarin ieder medewerker zich kan concentreren op zijn werk en bijhorende verantwoordelijkheden. Ongewenst gedrag wordt hierbij niet getolereerd, evenals interne criminaliteit.

Respect voor elkaar zegt dus iets over:

  • hoe wij als Scania collega’s met elkaar omgaan;
  • hoe wij als medewerkers en Scania als werkgever met elkaar omgaan;
  • hoe wij als medewerkers met bezoekers omgaan;

De gedragscode vormt de basis voor het toepassen van de regels voor Scania.

Van leidinggevenden en medewerkers wordt verwacht dat zij weten wat de regels zijn en hoe deze gehanteerd moeten worden.

Het MT van Scania is van mening dat de Scania gedragscode een rechtstreekse link kent met de kernwaarden van Scania, waarin respect voor het individu centraal staat. Respect voor elkaar vloeit daar vanzelfsprekend uit voort.

Wanneer onverhoopt een medewerker wordt geconfronteerd met ongewenst gedrag, is een vertrouwenspersoon er voor de juiste begeleiding en ondersteuning. Medewerker kan bij de vertrouwenspersoon terecht met meldingen of klachten over ongewenst gedrag zoals:

De vertrouwenspersoon treedt niet in de plaats van bestaande procedures. Wordt een probleem bij de vertrouwenspersoon gemeld, dan zal deze allereerst kijken of de kwestie niet al in behandeling is bij de verantwoordelijke instanties of functionarissen. Is dat wel het geval dan zal de vertrouwenspersoon zich terughoudend opstellen.

Vaak kan door bemiddeling veel ellende worden bespaard. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht en doet niets buiten de medewerker om. De informatie die aan hem/haar verstrekt wordt zal vertrouwelijk behandeld worden en onder geen beding aan andere medewerkers of aan het MT doorgegeven worden. Anonimiteit blijft gewaarborgd zolang de medewerker dit wenst. Als de medewerker er samen met de vertrouwenspersoon niet uit komt is er de mogelijkheid een klacht in te dienen, de vertrouwenspersoon kan hierbij adviseren.

De medewerker kan bij Scania terecht bij een Externe of Interne vertrouwenspersoon.

  • De externe vertrouwenspersoon
    De vertrouwenspersoon is Walburga Foekema, werkzaam binnen ArboNed.
    Er kan een afspraak gemaakt worden met Walburga Foekema door te mailen naar: walburga.foekema@arboned.nl.
  • De interne vertrouwenspersoon
    Mocht de medewerker liever met een interne vertrouwenspersoon spreken, dan kan men terecht bij de HR Business Partner welke niet werkzaam is in en voor de regio / afdeling van de medewerker.
Wanneer medewerker onverhoopt te maken krijgt met ongewenst gedrag en/of interne criminaliteit (zie hoofdstuk 21 Scania gedragsregels) dan kan hij zich wenden tot zijn leidinggevende, afdeling HR en eventueel de interne of externe vertrouwenspersoon. Mocht men met een klacht er niet uitkomen bij een van de eerdergenoemde functionarissen dan kan men de klacht neerleggen bij de klachtencommissie.Scania beschikt over een interne klachtencommissie met een tweetal leden. Deze bestaan uit:

  • Director HR Benelux
  • Voorzitter Ondernemingsraad

Er kan per mail een officiële klacht bij hen worden ingediend, waarna men contact met de klager zal opnemen.

Taken en verantwoordelijkheden van de klachtencommissie

  • De klachtencommissie past het beginsel van hoor en wederhoor toe.
  • De klachtencommissie onderzoekt of een klacht gegrond is
  • De klachtencommissie presenteert de bevindingen aan het MT
  • De klachtencommissie brengt advies uit naar het MT
  • De klachtencommissie is een onafhankelijke partij

Werkwijze klachtencommissie

Wanneer er een klacht schriftelijk is ingediend bij de klachtencommissie, heeft de klachtencommissie als taak om de klacht te onderzoeken en te beoordelen. Men doet dit door de verweerder in kennis te stellen en de gelegenheid te geven om schriftelijk verweer in te dienen. Er zal een zitting plaatsvinden waar de partijen mondeling hun standpunten kunnen toelichten en de eventuele getuigen kunnen worden gehoord. De klachtencommissie zal hierna een schriftelijk advies indienen bij het MT.

De klager en verweerder ontvangen hiervan een kopie. Het MT zal uiteindelijk beslissen of de klacht wel/of niet gegrond wordt verklaard. Aan de hand hiervan zullen er maatregelingen en/of sancties worden genomen. De beslissing zal door de klachtencommissie kenbaar worden gemaakt aan de klager en verweerder.

Indien de situatie zich voordoet dat een van de klachtencommissieleden betrokken is bij een conflict dan zal er een onafhankelijke derde persoon worden gezocht die het betrokken klachtencommissielid vervangt om het conflict te behandelen.

Algemeen

Scania behoudt zich het recht voor om de toegang tot bepaalde sites te beperken. Met name sites met een pornografische, racistische, discriminerende of een op entertainment of gokken gerichte inhoud zullen (kunnen) worden geweerd. Scania kan het recht tot gebruik van (een deel van) internet toestaan, maar ook altijd weer intrekken. Zonder dat recht is gebruik van (een deel van) internet niet toegestaan.

De gebruikelijke gedragsregels, zoals de regels die gelden voor het ondertekenen van schriftelijke correspondentie, het vertegenwoordigen van Scania en voor het verzenden van post (zoals correct taalgebruik) zijn ook van toepassing op e-mail en andere toepassingen (zoals nieuwsgroepen, telefoneren via internet). Deze gebruikelijke gedragsregels gelden ook voor het gebruik van Social Media, waaronder uitlatingen over Scania, collega’s, leidinggevenden, klanten en andere relaties die met het werk verbonden zijn. Deze regels worden vastgelegd door de afdeling Marketing & Communicatie.

Gebruik

Medewerkers van Scania mogen beperkt persoonlijk gebruikmaken van internet. Gebruik is hoofdzakelijk verbonden met taken/bezigheden die voortvloeien uit de functie. Daarbij dienen zij zich te houden aan de door Scania opgestelde regels en procedures.

Infrastructuur

De infrastructuur voor elektronische communicatie kent een eigen vorm van kwetsbaarheid en een eigen vorm van beveiliging. Deze vraagt om speciale aandacht op tenminste de volgende punten:

  • user-identificatie (inlognaam) en wachtwoord zijn persoonsgebonden of groep gebonden en mogen niet aan anderen worden doorgegeven;
  • het downloaden van software en applicaties is niet toegestaan, tenzij vooraf schriftelijke toestemming is verleend door de afdeling IT. Deze toestemming wordt alleen verleend als wordt voldaan aan de geldende rechten en eventuele licenties worden betaald. Gedownloade software en applicaties moeten op virussen zijn gescand voor gebruik;
  • vertrouwelijke gegevens en bedrijfsgevoelige informatie mogen niet zonder toestemming naar buiten de organisatie worden verstuurd. Het berichten verkeer hoort dan versleuteld te verlopen;
  • het is niet toegestaan inkomende privé-berichten te genereren door deel te nemen aan niet-zakelijke nieuwsgroepen, abonnementen op e-zines, nieuwsbrieven en dergelijke.
  • Onbedoelde inbreuken op beveiliging, van binnenuit of vanuit de buitenwereld, als (mogelijke) datalekken dient medewerker direct aan de afdeling IT te melden.

Internet & e-mail

Medewerkers mogen internet en e-mail incidenteel en kortstondig voor privédoeleinden gebruiken, zowel intern als extern, mits dit niet storend is voor de dagelijkse werkzaamheden en mits hierbij voldaan wordt aan de verdere richtlijnen van deze gedragscode. Bij onacceptabel persoonlijk gebruik van internet moet onder andere worden gedacht aan het spelen of downloaden van spelletjes, winkelen, gokken of deelnemen aan kansspelen en het bezoeken van chatboxen. Medewerker dient zich ervan bewust te zijn dat alles wat is opgeslagen of gecreëerd op apparatuur van Scania, zoals e-mails, wordt beschouwd als eigendom van het bedrijf.

Het is in het bijzonder niet toegestaan om:

  • bedrijfsmails automatisch door te sturen naar een privé-e-mailservice;
  • sites te bezoeken die pornografisch, racistisch, discriminerend, beledigend of aanstootgevend materiaal bevatten;
  • pornografisch, racistisch, discriminerend, beledigend of aanstootgevend materiaal te bekijken of te downloaden;
  • zich ongeoorloofd toegang te verschaffen tot niet openbare bronnen op het internet;
  • opzettelijk informatie waartoe men via internet toegang heeft verkregen zonder toestemming te veranderen of te vernietigen.
  • als medewerker ongevraagd informatie van deze aard aangeboden krijgt, dient medewerker dit te melden aan de manager van de afdeling IT.

Het is ook anderszins niet toegestaan op internet in strijd met de wet of onethisch te handelen.

Het is bovendien niet toegestaan om door middel van e-mail:

  • berichten anoniem of onder een fictieve naam te versturen;
  • dreigende, beledigende, seksueel getinte, racistische dan wel discriminerende berichten en kettingmailberichten te verzenden of door te sturen;
  • iemand elektronisch lastig te vallen.
  • Indien medewerker ongevraagd informatie van deze aard aangeboden krijgt, dient medewerker dit te melden aan de manager van de afdeling IT.

Controle

Om de veiligheid van het netwerk te waarborgen en toe te zien op een zorgvuldig gebruik overeenkomstig deze regeling, worden van tijd tot tijdcontroles uitgevoerd. Hiernaast wordt toegezien op de technische integriteit en beschikbaarheid van de infrastructuur en diensten. Het toezicht op het gebruik zal bestaan uit het steekproefsgewijs dan wel na aanleiding controleren van het gebruik van internet en e-mailverkeer (tijdsbesteding, sites die bezocht worden). Daartoe kunnen anonieme lijsten van bezochte internetsites en van verstuurde e-mails worden uitgedraaid.

Binnenkomende internet- en e-mailverkeer wordt zo goed mogelijk gecontroleerd op virussen en soortgelijk ongerief. Mocht blijken dat een e-mailbericht een virus bevat, dan wordt het automatisch tegengehouden en worden de verzender en ontvanger daarover ingelicht. Als desondanks een e-mail wordt ontvangen dat mogelijk een virus bevat, dan dient de ontvanger onverwijld contact op te nemen met de afdeling IT en de verzender hiervan zo spoedig mogelijk van op de hoogte te stellen.

Als mocht blijken dat in strijd met deze regeling wordt gehandeld of indien daarvoor aanwijzingen zijn (zoals klachten, signalen van binnen of buiten de organisatie en systeemstoringen), dan kunnen gegevens van (de) betrokken gebruiker(s) worden uitgedraaid, bekeken en gebruikt.

Controleren en ook openen van e-mail, ook die voor privé gebruik, ten behoeve van het opsporen van onrechtmatig gedrag van de medewerker is dus toegestaan als er sprake is van een redelijke verdenking of een vermoeden van ongeoorloofd handelen. Dit zal alleen geschieden op verzoek van de algemeen directeur en / of de Directeur HR. Uitzondering hierop is controle door de afdeling IT bij systeemstoringen waarbij het vermoeden bestaat dat ongeoorloofd handelen hiervan de oorzaak is.

De betreffende gegevens worden bewaard zolang dit in het kader van nader onderzoek en eventueel te treffen maatregelen richting, tegenover, naar een gebruiker noodzakelijk is.

Sancties

Bij handelen in strijd met deze regeling, het bedrijfsbelang of de algemeen geldende normen en waarden voor het gebruik van internet, kunnen afhankelijk van de aard en de ernst van de overtreding maatregelen worden getroffen. Hierbij gaat het om disciplinaire en arbeidsrechtelijke maatregelen zoals berisping, overplaatsing, schorsing en beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Op basis van de Scania kernwaarden ‘de klant op de eerste plaats’, ‘respect voor het individu’ en ‘beperken van afval’, is het beleid van Scania erop gericht de gezondheid en veiligheid van medewerkers, klanten, bezoekers en anderen te beschermen. Dit in overeenstemming met de desbetreffende (nationale en regionale) juridische kaders en te bevorderen volgens de VGM-norm van Scania, door het beleid te integreren in de dagelijkse activiteiten.

Meer concreet betekent dit:

  • Werkplekken en systemen verschaffen en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze veilig en vrij zijn van gezondheidsrisico’s, gestimuleerd door de zorgvuldige identificatie, eliminatie en monitoring van voorspelbare gebeurtenissen op de werkplek.
  • Er worden passende maatregelen genomen voor veilig gebruik, veilig transport en veilige opslag van materialen en grondstoffen die tijdens het werk worden gebruikt.
  • Er is informatie beschikbaar over de gebruiksvoorwaarden en de veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen bij het gebruik van het materiaal en de grondstoffen om te zorgen dat ze veilig worden gebruikt, zonder dat iemands gezondheid gevaar loopt.
  • De juiste informatie, handleidingen, training en begeleiding zijn beschikbaar, zodat medewerkers hun werk veilig kunnen uitvoeren en ze de risico’s begrijpen die verband houden met hun activiteiten.
  • Er zijn controlemomenten opgenomen en er zijn actieplannen beschikbaar in geval van een noodsituatie of dreigend gevaar.
  • De juiste werkmaterialen, veiligheidsmaatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn beschikbaar, er wordt voorzien in training en begeleiding om te zorgen dat ze correct kunnen worden gebruikt met inachtneming van de beperkingen.
  • Er is een veilige en goed onderhouden werkplaats beschikbaar met faciliteiten (kantine, kleedkamer, douches, enz.), een veilige ingang, passage en uitgang.
  • Scania streeft naar een uitgebreid gezondheids- en veiligheidsbeleid en bespreekt het regelmatig met haar medewerkers.
  • Alle lagen van het management dienen te allen tijde het goede voorbeeld te geven door de toepasselijke gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te respecteren, te bevorderen en op te volgen.
  • Het dagelijkse management met betrekking tot gezondheid en veiligheid wordt door de Regiodirectie in de verschillende gebieden geobserveerd.

De procedures en beleidsdocumenten die deel uitmaken van het gezondheid- en veiligheidsbeleid kan medewerker opvragen bij zijn direct leidinggevende en/of bij de afdeling DDS.

Via de organisatie FiscFree® bied Scania de medewerkers de mogelijkheid om de secundaire arbeidsvoorwaarden om te zetten naar alternatieve voorwaarden met belastingvoordeel.

Op deze manier krijgen medewerkers meer ruimte om naar eigen inzicht hun secundaire arbeidsvoorwaarden vorm te geven.  Zo kan men verlofdagen of 13e maand  omwisselen voor bijvoorbeeld een fietsplan, een fitnessabonnement, computers, tablets, mobiele telefonie, weekendje weg en andere leuke extra’s

Een account aanmaken bij FiscFree®

  • Ga naar www.fiscfree.nl voor het aanmaken van een persoonlijke account en om producten naar keuze te bestellen.
  • Je ontvangt een e-mail ter bevestiging van jouw persoonlijke account.

Voor meer informatie over FiscFree® kan je terecht op www.fiscfree.nl. Voor specifieke informatie over de secundaire arbeidsvoorwaarden bij Scania kan de medewerker meer informatie opvragen bij de afdeling HR.

De medewerker kan bij Scania een verzoek indienen om de jaarlijkse contributie van de vakbond via bruto looncomponenten te verrekenen. Medewerker kan gebruik maken van dit fiscale voordeel door de  jaaropgave van de vakbond  vóór uiterlijk 30 november in te dienen middels de FiscFree portal.

Alle chauffeurs met een ‘groot rijbewijs’ (vrachtwagens, bussen en (vracht)auto’s met grote aanhangers) moeten elke vijf jaar medisch worden gekeurd. De periodieke medische keuring levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid. De keuringen mogen alleen worden uitgevoerd door officieel erkende Arboartsen.

Medewerker kan de medische keuring door de Arbodienst van Scania laten uitvoeren. De medewerker is in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het aanvragen, vernieuwen of verlengen van een groot rijbewijs.

Het RDW stuurt ongeveer 3 maanden voordat het rijbewijs verloopt een reminder dat het rijbewijs verloopt.

Om de medische keuring tijdig te laten uitvoeren moet medewerker 1 à 2 maanden voordat het rijbewijs verloopt, contact opnemen met de afdeling HR.

Bij verlenging moet medewerker een kopie van zijn rijbewijs aan de afdeling HR te sturen.

De kosten voor het ophalen van het rijbewijs document (het pasje) en de verklaring van geschiktheid worden vergoed. Kosten voor de benodigde pasfoto worden tot maximaal €15,- per 5 jaar vergoed. Deze kosten kunnen gedeclareerd worden via het declaratiesysteem Rydoo. Eventuele overige kosten worden niet vergoed.

De kosten worden alleen vergoed aan die medewerkers, die het groot rijbewijs nodig hebben voor het uitoefenen van hun functie. De keuring dient plaats te vinden voor of na werktijd. Als het echt niet anders kan; aan het begin of het einde van de dag in overleg met de leidinggevende. De medewerker kan dan verlof opnemen of uren compenseren.

Schade en/of kosten die voortkomen uit het niet tijdig laten verzorgen van een medische keuring en/of verlengen van het groot rijbewijs komen voor rekening van medewerker.

Medewerkers, die aan hun privé auto willen sleutelen, kunnen in overleg met en na toestemming van de servicemanager binnen de door hem te stellen grenzen, dit in hun vrije tijd in de werkplaats doen.

Onder privé auto’s worden die personenauto’s verstaan die door de medewerkers zelf gebruikt worden en zeker niet aan derden toebehoren.

In werkplaatsen waar door personeel aan hun privé auto wordt gesleuteld, bestaat een verhoogde kans op ongelukken en brand, met name door ongecontroleerde las- en /of slijpactiviteiten en vanwege het verhoogde brandrisico bij benzine-voertuigen. Bij werk aan een privéauto moeten navolgende richtlijnen strikt worden nageleefd:

  • Alle werkzaamheden dienen met inachtneming van de Procedure algemene veiligheidsvoorschriften uitgevoerd te worden.
  • Geen las- of snijwerkzaamheden
  • Medewerkers mogen uitsluitend werken aan hun eigen voertuig
  • Uitsluitend tijdens openingstijden, niet ’s nachts
  • Minimaal twee personen aanwezig in de werkplaats

Part timers dienen in Outlook standaard aan te geven welke dagen zij bereikbaar zijn. Op deze manier worden collega’s, maar ook externen, op de juiste manier geïnformeerd wanneer men contact zoekt. Nog te vaak bereiken ons signalen dat deze part time medewerkers als ‘onbereikbaar’ worden ervaren terwijl men van een reguliere vrije dag geniet.  Om dit beter te stroomlijnen dienen part timers op een tweetal plekken in Outlook aan te geven welke dagen zij bereikbaar zijn.

E-mail handtekening

De E-mail handtekening wordt in Outlook geregeld via Templafy. Deze biedt een standaard lay-out voor alle medewerkers zodat deze voor iedereen een professionele uitstraling heeft. Voor medewerkers van Shared Services Breda is een extra invulveld beschikbaar waarin men, via een drop-down menu, aan kan geven wanneer men bereikbaar is. De E-mailhandtekening kan er dan als onderstaand uit komen te zien.

Een afbeelding

De handleiding om dit in Templafy in te vullen treft u hier aan.

‘Out of office’ melding

Tijdens vakanties is het gebruikelijk om een ‘out of office’ bericht in te stellen in Outlook. De correcte manier hiervoor tref je hier aan.

Voor part time medewerkers is het ook verplicht om een ‘out of office’ in te stellen voor de weekdagen dat men niet bereikbaar is. Microsoft 365 biedt de mogelijkheid om deze melding, via Power Automate, te automatiseren zodat men niet iedere week deze handeling handmatig moet uitvoeren. Via een éénmalige programmering schakelt de ‘out of office’ melding zich automatisch in en weer uit wanneer je weer bereikbaar bent. De afdeling Digitalization & IT kan je hierbij ondersteunen. Je dient hiervoor een mail te sturen naar de mailbox van de afdeling: bnl.digitalizationandit@scania.com.

Voicemail

Ook in de voicemail kan men melden wanneer men wel of niet bereikbaar is. Een voorbeeld van een dergelijke persoonlijke voicemail is dan:

“Dit is de voicemail van [naam]. Ik ben bereikbaar van maandag tot en met donderdag. Spreek na de pieptoon uw bericht in.”

Voor het inspreken van een dergelijke persoonlijke voicemail kunt u het menu volgen van uw Samsung of iPhone.

Scania stelt hoge eisen aan orde en netheid in al haar vestigingen. Hiermee wordt een zo veilig mogelijke werksituatie en een maximale bescherming van het milieu nagestreefd. Ook wordt de kwaliteit van de uitvoering van het werk op deze manier bevorderd. Daarom wordt van eenieder verwacht zich volledig aan onderstaande regels te houden.

  • Alle werkplekken dienen iedere dag schoon en opgeruimd te worden achtergelaten. Iedereen dient zijn eigen werkomgeving schoon en opgeruimd te houden. De direct leidinggevende ziet erop toe dat zijn afdeling schoon is.
  • Looppaden, wegen, trappen, gangen, deuren enz. dienen over de gehele breedte vrij te zijn van obstakels. Obstakels welke niet kunnen worden verwijderd dienen te worden voorzien van een duidelijke markering.
  • Gemorste olie en/of chemicaliën dienen direct te worden opgeruimd.
  • Afvalmateriaal moet worden gedeponeerd in de daartoe bestemde containers of afvalbakken.
  • Bij het opslaan van losse onderdelen buiten de gebouwen, dient men rekening te houden met wijzigende weersomstandigheden (b.v. storm).
  • Kantines, toiletten en wasgelegenheden dienen schoon en hygiënisch te worden gehouden.

Rookverbod

In alle gebouwen van Scania Nederland geldt een rookverbod. Hierbij is geen onderscheid tussen het hoofdkantoor en alle werkplaatsen. Iedere medewerker dient zich aan dit beleid te houden. Bij overtreding kan dit leiden tot arbeidsrechtelijke sancties. Sancties opgelegd na controle van een controleambtenaar van de warenwet zullen op de overtreder worden verhaald.

Bepaling rookplekken

Medewerkers van de werkplaatsen kunnen voor en na werktijd en tijdens de pauzes roken aan de buitenzijde van het gebouw op de daarvoor bestemde plekken.  Medewerkers van het hoofdkantoor kunnen buiten, aan de achterzijde van het gebouw, roken.

Training stoppen met roken

Medewerkers die willen stoppen met roken kunnen gebruik maken van een eendaagse training (Opluchting-training). Na één jaar is 30% van de rokers die deel hebben genomen aan de training blijvend gestopt met roken. Dit is zéér hoog te noemen in vergelijking met andere “stoppen met roken” hulpmiddelen. Van mensen die zonder hulpmiddelen stoppen is na één jaar slechts 4,6% nog van het roken af. De kosten van de training zijn voor rekening van Scania. Medewerker kan zichzelf en zijn collega’s hiervoor aanmelden bij de afdeling HR.

Het gebruiken, verkopen, verstrekken of het in bezit hebben van drugs, verdovende middelen en/of alcoholhoudende drank is binnen Scania te allen tijde verboden. Het is daarnaast verboden onder invloed van drugs, verdovende middelen, en alcoholische drank te zijn tijdens de werkuren. Bij overtreding kan dit leiden tot arbeidsrechtelijke sancties. Medewerkers kunnen worden gevraagd mee te werken aan het objectief vaststellen van alcohol- en/of drugsgebruik.

Alle schades aan apparatuur, bedrijfsvoertuigen, vloot, faciliteiten, meubilair, computer etc. moeten direct gemeld worden aan de direct leidinggevende.

Schades die veroorzaakt worden door opzet of bewuste roekeloosheid kunnen verhaald worden op de veroorzaker.

Scania kan niet aansprakelijk worden gesteld voor vermiste eigendommen en schades aan eigendommen van werknemers. Tenzij vermissing en/of schade door grove nalatigheid van Scania is ontstaan.

Alle genoemde artikelen en vergoedingen zoals opgenomen in dit arbeidsvoorwaarden reglement zijn gebaseerd op de nu geldende (fiscale) wetten, richtlijnen en de CAO Motorvoertuigenbedrijf en tweewielerbedrijf. Bij wijziging van deze regelgeving kunnen, indien nodig, eenzijdig door Scania wijzigingen in de artikelen van onderhavig arbeidsvoorwaardenreglement worden aangebracht.