Doorgroeimogelijkheden binnen Scania Logistics! | SCANIA

"Bij ons staat je ontwikkeling nooit stil"

kies je eigen groeipad in de logistieke wereld
vol mogelijkheden

Als kansen zich voordoen, dan moet je ze pakken. En binnen een jonge organisatie die volop groeit zijn die kansen er in overvloed. Maar hoe pak je dit aan en hoe blijf je in gesprek over doorgroeimogelijkheden met je leidinggevende? Sanne Nieuwenhuizen (Groepsleider Regional Material Control Centre) en Cees Jensma (Material Supply Engineer) delen hun ervaringen.

JE AMBITIE WAARMAKEN - WAT IS DAAR IN DE LOGISTIEKE SECTOR VOOR NODIG? 

De logistiek is meer dan alleen transport. Er zijn zoveel verschillende afdelingen die belangrijk zijn binnen de keten en dus voor het gehele proces. Wat hebben ambitieuze collega’s volgens Sanne en Cees gemeen? 
Ze zijn allereerst nieuwsgierig, hebben een drive om te willen leren en zien verbeterpotentieel.

‘’Bij ons staat je ontwikkeling nooit stil. Als je organisatie hard groeit, biedt dat kansen. Voor het team en voor je eigen groei.’’, zegt Sanne.

Cees: ‘’Ons speelveld is eigenlijk de hele wereld. Het is een dynamische omgeving waar we processen blijven aanpassen. En de veranderende wereld maakt dat we snel moeten schakelen.’’

Wil je je ambities realiseren dan begint dat met een drive om nieuwe kennis te willen opdoen en die te willen delen met anderen. Door nieuwsgierig te zijn naar wat er buiten je eigen team en Nederland gebeurd en door open-minded naar veranderingen te kijken, heb je zelf veel invloed op een goede samenwerking in de keten. We zijn continue in beweging dus het omarmen van innovaties en nadenken over de juiste toepassingen is heel belangrijk.

VERTROUWEN VANUIT DE ORGANISATIE IS HEEL BELANGRIJK

Een ambitie waarmaken gaat vaak gepaard met het behalen van een doel. Of je nu net begint aan je carrière of al even meedraait, je wilt groeien. Goede ondersteuning vanuit de organisatie helpt daarbij. 
"Ook wordt er gekeken naar je persoonlijke ontwikkeling. Een belangrijk leerpunt voor mij was bijvoorbeeld hoe ik collega’s van verschillende afdelingen en andere landen kon meekrijgen in de uitvoering van ideeën".   

Sanne: ‘’Ik werd gemotiveerd om te solliciteren op een interne vacature. Mijn manager was op de hoogte van de vervolgstappen die ik graag wilde zetten en zag de potentie. Soms weet je zelf nog niet of je wel klaar bent voor die volgende stap. Dan is het fijn dat je periodieke momenten hebt om het daar samen met collega’s over te hebben. Ik kreeg het volle vertrouwen.’’ 

Het krijgen van vrijheid en vertrouwen. Daar herkent Cees zich volledig in. ’Binnen Scania word je gestimuleerd om jezelf te ontplooien. Mijn toenmalige leidinggevende dacht actief met mij mee over mijn carrière en mogelijke vervolgstappen toen ik aangaf graag te willen doorgroeien. Zelfs mogelijkheden buiten de afdeling en vestiging werden besproken.”

FACILITEREN VAN BEGELEIDING EN TRAINING IS KEY

Blijven leren staat voorop als het gaat om doorgroeien. Als je zelf betrokken bent en een bijdrage wilt leveren, dan hoop je dat je werkgever dat ziet. Beiden kregen echt de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen. Wellicht één van de redenen dat er weinig uitstroom is binnen de teams.

 ‘’Als ik naar Zweden ga voor een meeting van twee dagen dan biedt Scania de ruimte om langer te blijven om bijvoorbeeld collega’s te ontmoeten, een netwerk op te bouwen en kennis uit te wisselen of je te verdiepen in de processen daar.’’, zegt Cees. 

LEIDING GEVEN OF JUIST EEN EXPERTISE ROL?

Cees en Sanne zijn allebei snel gegroeid. Beiden begonnen als Transportplanner, maar nu kiezen ze een andere richting. Welke rol je ook kiest, je bent een spin in het web. Je hebt contact met inkoop. Je hebt contact met de materiaalplanner. Je hebt contact met het quality team. Je bent betrokken bij escalaties met vervoerders. En ga zo maar door. Geen dag is hetzelfde.

 ‘’Als je Logistiek en Economie hebt gestudeerd, ligt het voor de hand dat je in de logistiek gaat werken. Maar ook vanuit andere achtergronden is werken in deze sector, en dan specifiek in de supply chain, een interessante stap. Het is een dynamische omgeving waarin ik begon als Transportplanner, later doorgroeide naar Procescoördinator en nu Groepsleider ben en leiding geef aan een team van 16 collega’s.’’ - Sanne.

Ook Cees kwam binnen als Transportplanner en werkt inmiddels al enkele jaren bij Scania. De vervolgstap voor hem was dezelfde als die van Sanne, namelijk: de rol van Procescoördinator. Tegenwoordig is hij Material Supply Engineer en stuurt hij grote projecten aan. ‘’Ik vind de afwisseling in mijn werk fijn;  de verdieping in nieuwe processen, de nieuwe uitdagingen en het ontmoeten van andere mensen. Daarnaast heb ik de ambitie om in de toekomst in een ander land te gaan werken. Wellicht wel bij onze vestiging in Zweden.’’

EINDELOOS DOORGROEIEN

Doorgroeimogelijkheden zijn er dus voor iedereen. Groeien doe je niet alleen op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak door de kansen die je krijgt. Zo heeft Sanne veel geleerd op het gebied van communicatie en dat heeft veel positieve invloed in zowel haar rol als Groepsleider als in haar privéleven. 

Scania kent geen vastgelegde groeipaden. Bezit je de eigenschappen en de drive die nodig zijn voor de rol?
Dan krijg je support vanuit de organisatie en kies je zelf of een leiderschapsrol of juist een expertise rol jouw volgende stap wordt. Jij bent de regisseur van jouw loopbaan. 

Ben je nu ook nieuwsgierig geworden naar het internationale aspect van werken in de supply chain?